ČOLO, PEP, MURINJO, ZIDAN OSTAJU BEZ MILIONA, KORONA NEMA MILOSTI! Treneri evropskih giganata u problemu, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO!!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ČOLO, PEP, MURINJO, ZIDAN OSTAJU BEZ MILIONA, KORONA NEMA MILOSTI! Treneri evropskih giganata u problemu, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO!!

Iz godine u godinu su se pumpale plate najpoznatijih fudbalskih trenera planete, i pre pojave virusa korona, koji trenutno teroriše kase klubova, otišle su unedogled. Kako stvari stoje, brojke uz imena na listi najplaćenijih stručnjaka koje važe za 2019/2020. ubrzo biće prošlost, i možda će ova godina ostati zapamćena kao rekordna. Bar za neko vreme.

Na tabeli zarada za sezonu koja je obustavljena usled pandemije, prvi je Dijego Simeone. Madridski Atletiko mu je dao ugovor van svih realnih dimenzija, od čak 40,5 miliona evra godišnje ili nešto manje od 3,5 mesečno. Kako će čelnici crveno-belih Argentincu isplaćivati primanja sada kada nema utakmica, u situaciji bez prihoda od TV prava i ulaznica od pune "Vande", samo oni znaju.

Kamen oko vrata u vidu trenerove plate ima i Inter. Antonio Konte je neprikosnoveni broj jedan po visini zarade u Italiji sa 30 miliona evra godišnje, što je potpisao u vreme blagostanja. Sada kada se sve urušava na "čizmi" i Serija A odlaže prema najcrnjim prognozama do septembra ili oktobra, takav luksuz deluje teško održiv.

Engleska ima nekoliko prebogatih timova, čiji menadžeri plivaju u novcu. Po ugovorima, Španac Pep Gvardiola (Mančester siti) ima 27 miliona evra za sezonu, Nemac Jirgen Klop (Liverpul) 24, Portugalac Žoze Murinjo (Totenhem) 23... što ni tako finansijski snažnim klubovima neće biti lako da održe. U Premijer ligi je skoro izvesno da će svim fudbalerima plate biti smanjene za 30 odsto, i izgledno je da ni treneri neće biti pošteđeni.

U španskom šampionatu, na tronu po primanjima među trenerima je Zinedin Zidan. Francuski strateg, koji je Madriđanima doneo tri pehara Lige šampiona u prvom mandatu, prilikom povratka na klupu potpisao je super ugovor vredan 23 miliona evra po sezoni. Zidan bi mogao da bude izuzetak kada su smanjenja u pitanju, jer je "kraljevski klub" najavio da bar zasad neće nikome u klubu kresati zaradu, i pored izostanka takmičenja.

Ali, ako kriza potraje...

VELIKE MUKE SA BIVŠIMA

Nije lako u doba krize izdvajati novac za ogromnu platu jednog trenera, a kamoli dvojice. Juventus za 2019/2020. finansira bivšeg stratega Masimilijana Alegrija sa 13,9 miliona evra, jer ga je otpustio pre isteka ugovora, ali plaća i aktuelnog stratega Mauricija Sarija (10,3 miliona za godinu).Isti slučaj je i sa Totenhemom, koji uplaćuje pare i Žozeu Murinju (23 miliona) i njegovom prethodniku Maurisiju Poketinu (9,4), Barselonom (Ernesto Valverde, Kike Setjen), Vest Hemom (Maurisio Pelegrino, Dejvid Mojes)...

PRVIH DESET

Dijego Simeone (Atletiko) 40,5

Antonio Konte (Inter) 30

Pep Gvardiola (M. siti) 27

Jirgen Klop (Liverpul) 24

Žoze Murinjo (Totenhem) 23

Zinedin Zidan (Real) 23

*Ernesto Valverde (Barselona) 19

Fabio Kanavaro (Gvangdžou RF) 14

*Masimilijano Alegri (Juven.) 13,5

Rafa Benite (Dalijan) 13

*Godišnje plate u milionima evra.

*Smenjeni sa mesta trenera.

Novosti.rs/B. Antić

Komentari