ENGLEZI VLADAJU EVROPOM: Premijeršip je najkvalitetnije klupsko takmičenje na svetu, USPEH JE BITI ČETVRTI!

    Podeli
  • ENGLEZI VLADAJU EVROPOM: Premijeršip je najkvalitetnije klupsko takmičenje na svetu, USPEH JE BITI ČETVRTI!

Dominacija timova iz Engleske u evropskim takmičenjima ove sezone posledica je ogromnih ulaganja, dobro postavljenog sistema i fantastičnog rada trenera koji pomeraju granice današnjeg fudbala.

Sve što su fudbaleri Ajaksa gradili protiv Real Madrida i Juventusa u nokaut fazi Lige šampiona stalo je u izjavu trenera Erika Ten Haga nakon revanš meča sa Totenhemom.

"Fudbal je nekada fantastičan, a ponekad može biti okrutan. Mi smo nažalost ove noći to upravo to i doživelu, tu surovu stranu fudbala" izjavio je nakon meča trener Ajaksa Erik Ten Hag.

I pored odličnog trčanja, dobrog korišćenja prostora i brzog prebacivanja lopte na protivničku polovinu, najprimetnije u Ajaksovoj igri bilo je neiskustvo, pogotovo nakon vođstva od 2:0 u revanšu posle pobede u Londonu sa 1:0.

Poćetinov tim je igrao svoju igru, sa visokim izlascima na rivale, uz dobru postavku igrača blizu lopte. Ajaks je primao golove tamo gde je do tada bio najjači, kroz sredinu, odbrana je bila vrlo loše postavljena sa paničnim reakcijama u nadoknadi vremena, što ih je i koštalo ispadanja u polufinalu.

Bez Harija Kejna, Lukas Mura preuzeo je odgovornost i sa tri gola, doveo Totenhem do istorijskog prvog finala. Njihove napade gradio je čitave sezone fenomenalni Kristijan Eriksen, bivši igrač Ajaksa, koji je i na ovom susretu dobro koristio prostor i fantastično proigravao saigrače.

Totenhem je pokazao veću želju za pobedom, a sa brojnim internacionalcima u timu, imali su mnogo više iskustva u jakim utakmicama.

Istu strategiju primenili su i prošlogodišnji finalisti, igrači Liverpula koji su najpre deklasirani na Nou Kampu zahvaljujući fenomenalnom Mesiju, iako nisu bili inferiorni ni na tom meču.

Međutim, u revanšu Klop nije u potpunosti nadigrao Valverdea, već su Milner, Fabinjo i Henderson nadigrali Busketsa, Rakitića i Vidala na sredini. Baš kao i Totenhem, ni Liverpul nije odustajao od visokog presinga i pravovremenih izlazaka na protivnika, što je i donelo prevagu engleskim timovima ove sezone u oba takmičenja.

Mesi je baš na sredini konstantno bio udvojen, a Liverpul je više trčao i bio odlučiji u fazi napada. Jednostavno, nivo igre, ritam trčanja, postavka na terenu u Premijer ligi bila je preslikana u oba slučaja i u Ligi šampiona i to je presudilo, s tim što je kod Liverpula i Klopova harizma donela veliku prevagu petostrukom prvaku Evrope.

"Pre početka meča rekao sam momcima da mislim da nije moguće preokrenuti onakav rezultat, ali pošto se radi o Liverpulu, mi smo i dalje imali šansu", rekao je Jirgen Klop nakon meča sa Barselonom.

Što se Lige Evrope tiče, i tamo su sasvim zasluženo do finala stigla dva engleska tima. Čelzi je bio dominantan od početka takmičenja i bez poraza su stigli do finala, dok je Arsenal predvođen Unaijem Emerijem koji je tri puta osvajao Ligu Evrope stigao do finala rutinski.

Arsenalu se pritom otvara i put do Lige šampiona ukoliko osvoji Ligu Evrope, što bi Englezima naredne godine donelo pet predstavnika u Ligi šampiona, a to je njihov primarni cilj i njihova strategija. Jednostavno, u Engleski fudbal se ulaže ogroman novac i svoj uticaj oni preslikavaju i u elitnom takmičenju dobrim rezultatima svojih klubova što opet donosi još više novca.

Premijeršip je najkvalitetnije nacionalno klupsko takmičenje na svetu, gde se uspehom smatra i četvrto mesto u ligi koja je na taktičkom i fizičkom planu postala toliko napredna i dominantna, da se Maurisiju Sariju, i pored trećeg mesta na tabeli i plasmana u finale Lige Evrope u engleskoj javnosti uveliko traži zamena na mestu prvog trenera Čelzija.

RTS

Komentari