MARADONA O MESIJU, RONALDU, BOŽJOJ RUCI! Ronaldo ti zabije gol, PA PRODA ŠAMPON, Mesi nije vođa, PA ON IDE 20 PUTA U WC PRE MEČA...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • MARADONA O MESIJU, RONALDU, BOŽJOJ RUCI! Ronaldo ti zabije gol, PA PRODA ŠAMPON, Mesi nije vođa, PA ON IDE 20 PUTA U WC PRE MEČA...

Diego Armando Maradona preminuo je u 61. godini od srčanog udara. Jedan od najvećih fudbalera u istoriji bio je svetski prvak s Argentinom 1986. godine, prvak Španije s Barselonom, a s Napolijem, tad slabim klubom, osvojio je dve titule prvaka Italije, te Kup UEFA 1989. godine.

Briljantna karijera na travnjaku bila je obeležena i brojnim skandalima i problemima u privatnom i javnom životu. Maradona je, nakon igračke karijere, prozivao koga je i kako stigao te se zamerio mnogima, ali ništa nije moglo izbrisati trag koji je ostavio na fudbal.

Ovo su njegove najpoznatije izjave.

O DETINJSTVU

"Igranje fudbala davalo mi je jedinstveni mir. Imati loptu, trčati za njom, igrati se s njom. Uvek sam to osećao. Samo mi daj loptu i pusti me da radim ono što najbolje znam. Bilo gde."

O LOS CEBOLLISTAS, PRVOJ MOMČADI U KOJOJ JE IGRAO KAO DIJETE

"Nitko nije imao šanse protiv nas. Imali smo niz od 136 utakmica bez poraza, kako smo igrali! I već tad su me svi fotografisali."

O TITULI SVETSKOG JUNIORSKOG PRVAKA 1979. GODINE U JAPANU

"Bio sam siguran da mogu igrati na Svetskom prvenstvu 1978. godine. Plakao sam jer nisam išao. Nikad nisam i nikad neću oprostiti Sesaru Luisu Menottiju što me nije vodio, ali ga nikad nisam mrzio. Rekao sam sebi da ću im pokazati i to sam učinio u Japanu."

O UTAKMICI ARGENTINOS JUNIORS - BOCA (5:3) 1980. GODINE

"Ono siroče Loco Gatti je rekao da sam debeljko. Nisam znao da mi bes može biti takvo gorivo. Moj prijatelj Jorge mi je rekao da zabijem dva gola. Rekao sam mu da ću zabiti četiri. Zabio sam četiri."

O KARIJERI U NAPOLIJU

"Kad sam došao u Napoli bio sam na dnu i u bankrotu. Kad sam sletio u Napulj saznao sam da se klub prošle sezone borio za ostanak. Niko mi nije verovao kad sam govorio da ćemo biti prvaci i to sam ostvario 1987. godine. Te godine u Italiji bile su neverovatne, a fešta na San Paolu nezaboravna."

O TITULI SVETSKOG PRVAKA 1986.

"To je bio najveći trenutak u mojoj karijeri. Kad sam primio pehar, osećao sam kao da dodirujem nebo. Svi moji snovi su se ostvarili i znao sam koliko će moji Argentinci biti sretni. Ta reprezentacija bila je osporavana, ali bila je moja momčad. U svakom smislu."

O BOŽJOJ RUCI PROTIV ENGLEZA U ČETVRTFINALU SP-A 1986.

"He he. Ni fotografi nisu dobro snimili što se dogodilo. Piter Šilton, koji je na loptu išao zatvorenih očiju, toliko se uvredio da me nije zvao na svoju oproštajnu utakmicu. Jako volim taj gol jer sam imao osećaj kao da Englezima nešto kradem nakon Foklandskog rata."

O PELEU

"On je bio najbolji fudbaler, ali nije znao to iskoristiti da podigne fudbal. Siguran sam da bismo zajedno napravili velike stvari, ali mi smo previše različiti. Bojao me se jer je mislio da ću mu ja ukrasti nešto što ja nikad nisam želio. Broj jedan, titulu najboljeg. Neka ljudi o tome odluče."

O KRISTIJANU RONALDU

"Ronaldo ti zabije gol pa ti proda šampon. Volio bih da je Argentinac, ali više volim Mesija."

O LIONELU MESIJU

"On je odličan momak, ali nema nikakvu harizmu. On nije vođa. Kakav je to vođa koji pre utakmice dvadeset puta ide na WC?"

O HOMOSEKSUALCIMA

"Jesam li protiv homoseksualaca? Nikako! Bolje da postoje jer će ostati više žena za nas mačo muškarce."

O OVISNOSTI O DROGI

"Droga je svuda oko nas i ne bih želeo da je moja deca koriste. Kao odgovoran otac moram reći: Ja sam bio, jesam i uvek ću biti ovisnik."


Komentari