MIROR: SPREMA SE NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA, IMA LI U NJOJ MESTA ZA ZVEZDU I PARTIZAN?! Englezi protiv, to je udar na Premijer ligu!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • MIROR: SPREMA SE NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA, IMA LI U NJOJ MESTA ZA ZVEZDU I PARTIZAN?! Englezi protiv, to je udar na Premijer ligu!

Evropsko udruženje klubova napravilo je predlog novog formata Lige šampiona koji bi stupio na snagu 2024. godine.

Najveća promena je u tome što bi gledaoci imali priliku videti puno više utakmica, što automatski znači veću zaradu za sve uključene. Čak 21 utakmica bila bi potrebna za osvajanje najelitnijeg fudbalskog takmičenja na svetu, a novi sistem bi izgledao ovako:

U grupnoj fazi bi učestvovala 32 kluba, a oni bi bili podeljeni u četiri grupe po osam ekipa. Četiri najbolja iz svake grupe bi prošla u nokaut fazu, peti bi imao sigurno učešće u Ligi šampiona sledeće sezone, dok bi šestoplasirane i sedmoplasirane ekipe u doigravanju igrali za ostanak u najelitnijem klupskom natjecanju. Osmoplasirane ekipe bi igrale u plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope sledeće sezone.

Miror javlja da se brojni klubovi iz Španije, Nemačke i Italije slažu s ovim predlogom, ali velika šestorka Engleske, Mančister Siti, Mančister Junajted, Liverpul, Toteneam, Čelzi i Arsenal su protiv. Sličan predlog se sprema za Ligu Evrope, a priča se i o stvaranju trećeg evropskog takmičenja.

S obzirom na to da engleski klubovi nemaju zimsku pauzu, oni koji igraju u Ligi šampiona ili Ligi Evrope igraju već sada previše utakmica kada računamo Premijer ligup, FA kup i Karabao kup, pa i ne čudi njihovo protivljenje.

Ovakva promena donela bi svima više novca od ulaznica, marketinga i TV prava jer bi igrali više utakmica, ali Englezi smatraju da ovo preti budućnosti njihovog fudbala.

"Velika šestorka se ne bori za sebe, u Evropi bi na ovaj način potencijalno zaradili više novca. Ali znaju da će to štetiti Premijer ligi, Čempionšipu, pa čak i niželigaškim klubovima", rekao je izvor Mirrora.

Index/Teleks.info

Komentari