TADIĆ OSTAJE BEZ POLA TIMA, IMA LI SMISLA OSTATI U AJAKSU?! Kopljanici spremaju renoviranje ekipe, kako će izgledati?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • TADIĆ OSTAJE BEZ POLA TIMA, IMA LI SMISLA OSTATI U AJAKSU?! Kopljanici spremaju renoviranje ekipe, kako će izgledati?!

Ne samo da Amsterdamersi ostaju bez dvojice ključnih ljudi za vraćanje u elitni evropski fudbal, već im predstojećeg leta odlazi bar pet standardnih fudbalera

Počeo je Ajaks poslednjih sezona da se priseća kako izgleda kada duh velikana ustane iz dugogodišnjeg sna, kako je lepo biti dominantan u Erediviziji, te standardno igrati nokaut fazu Lige šampiona, šamarati gigante poput Juventusa i Real Madrida, doći na dva koraka od zvanja šampiona Starog kontinenta. Za vraćanje radosti u Amsterdam, ako izuzmemo majstore na terenu, zaslužna su dva čoveka. Prvi je Mark Overmars, koji je te majstore izbunario i potpisao, a drugi Erik Ten Hag koji je od namirnica postavljenih na radnu površinu njegove kuhinje, napravio jelo za najprestižnije evropske restorane.

Sportski direktor je nakon skandala sa seksualnim uznemiravanjem koleginica početkom februara napustio Johan Krojf arenu, dok šef stručnog štaba ima zadatak da lideru u završnih pet kola Eredivizije sačuva prednost (četiri boda u odnosu na PSV) i obezbedi titulu pre nego što se preseli na klupu Mančester Junajteda. Kao da nevolja za najtrofejniji holandski klub nije bila dovoljno velika. tek po završetku sezone ostaće bez pola tima.

Za četvoricu standardnih prvotimaca, Andrea Onanu, Rajana Gravenberha, Nusaira Mazrauija i Nikolasa Taljafika se već zna da napuštaju klub, supertalentovani Antoni je prema pisanju odlično obaveštenog Telegrafa spreman da napravi korak više u karijeri i zaigra za nekog velikana u ligama petice, a za štopere Jurijana Timbera i Lisandra Martineza, kao i za centarfora Sebastijana Alea vlada veliko interesovanje širom Evrope.

Zato je pitanje šta će ostati od ekipe koja hita ka odbrani titule i koja je na pragu trećeg šampionskog naslova u Holandiji u poslednje četiri godine. Odnoso, sa kim će naredne sezone sarađivati Dušan Tadić?

Nećemo zaboraviti da je Ajaks mnogo bezbolnije nego što se očekivalo previživeo dva letnja prelazna roka kada je ozbiljno napunio klupsku kasu - onaj 2019. kada su otišli Frenki De Jong i Matjis De Liht za preko 170.000.000 evra, odnosno naredni u kojem su za okruglo 100.000.000 klub napustili Hakim Zijeh, Doni Van De Bek i Seržinjo Dest. Takmičarske 2019720 je bio na putu da osvoji titulu, ali zbog pandemije korona virusa prvenstvo je stalo u 25. rundi, da bi naredne sezone podigao pehar.

Međutim, tada je imao i Overmarsa da se postara za pojačanja - a stigli su i Ale i Entoni - kao i Ten Haga da nove igrače bez problema implementira u tim i napravi pobedničku formulu. Bez njih dvojice, egzodus igračkog kadra će biti znatno teže nadomestiti i preboleti. Tako bar deluje u teoriji. Iako se već govori o povratku Alfreda Šrojdera, aktuelnog trenera Klub Briža i nekadašnjeg Ten Hagovog pomoćnika, iako Klas-Jan Huntelar trenutno obavlja dobar deo posla u sportskom sektoru, veliko je pitanje hoće li Ajaks dolazeću sezonu 2022/23, kao i neke naredne, pregrmeti bez osetnih poslednica. Na generalnom direktoru Edvinu Van Der Saru i klupskoj vrhuški je da ne pogreše u odabiru novog trenera i prvog operativca. Još po odlasku Overmarsa kao potencijalni naslednici pominjali su se Klarens Sedorf i Jordi Krojf...

Dakle, sa odlaskom Onane u Inter, jedan od prioriteta Ajaksa biće pronalaženje novog golmana. Moraće Kopljanici da pronađu adekvatne zamene na obe bekovske pozicije budući da Taljafiko i Mazraui takođe odlaze. Argentinac je još zimus želeo u Barselonu, ali mu je Ajaks, kako je sam priznao srušio snove jer ga nije pustio da ide. Što se Mazrauija tiče, on je dogovorio saradnju sa minhenskim Bajernom, a gigant sa Alijanc arene najbliži je da potpiše i pretalentovanog tinejdžera Rajana Gravenberha. Za tinejdžera koji ulazi u poslednju godinu ugovora Bajern je spremio 25.000.000 evra.

Pomenuta četvorka sigurno napušta Amsterdam, a Ajaks će teško zadržati Brazilca Entonija koji bi klubu mogao da donese ogroman novac. Ajaks u njegovom slučaju ne mora da žuri sa prodajom jer ima ugovor do 2025. godine, ali ako je već nagovestio nameru da ide, klub bi rizikovao da blokiranjem potencijalnog transfera zadrži u svojim redovima nezadovoljnog fudbala.

Sve je glasnije interesovanje i za Sebastijana Alea, špica iz Obale Slonovače koji ove sezone nije prestajao da rešeta. Sa 11 golova jedan je od najboljih strelaca ovogodišnjeg izadanja Lige šampiona, ukupno ih je postigao 33 na 37 mečeva uz devet asistencija pride. Poslednjih dana pojavile su se glasine da se Milan interesuje za njegove usluge, ali Ajaksu bi nabolji potez bio da ga zadrži jer on i Tadić izvrsno funkcionišu. Kapiten Ajaksa i Srbije je samo u Erediviziji ove sezone namestio pet golova svom špicu.

Moraće Ajaks da se brani i od napada na svoje štopere Lisandra Martineza i Jurijana Timbera. Upravo će Erik Ten Hag po odlasku u Junajted pokušati da povuče Timbera sa sobom. Timber je momak koji je iz omladinaca prešao u prvi tim 2020. godine, dakle dete kluba i nekadašnji član čuvene Ajaksove akademije.

Još nema razloga za paniku na Johan Krojf areni, sve dok klub bude vukao pametne poteze. A predstojećeg leta moraće da bude mudriji nego ikad, da pametno prodaje, još mudrije kupuje i po koju rupu popuni baš klincima iz svoje škole. Ona je napravila jednog Matijsa De Lihta, Donija Van De Beka i usavršila Frenkija De Jonga.

Mozzartsport

Komentari