DEKIJA ČEKA SEČA FUDBALERA! VRAĆAJU SE OTPISANI, DA LI ĆE IJEDAN OSTATI NA MARAKANI! Crveno-bele čaka veliko letnje pospremanje tima!

    foto: Fotoilustracija/FK CZ
    Podeli
  • DEKIJA ČEKA SEČA FUDBALERA! VRAĆAJU SE OTPISANI, DA LI ĆE IJEDAN OSTATI NA MARAKANI! Crveno-bele čaka veliko letnje pospremanje tima!

Šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković sa svojim “ratnicima” vodi poslednje bitke u borbi za titulu prvaka Srbije, ali takođe već polako priprema ekipu za novu sezonu koja kreće već u julu, nešto ranije zbog Svetskog prvenstva koje se igra u novembru i decembru u Kataru.

MaxBet sport je pisao o pet otpisanih na koje se ne računa od jula meseca. Trojica sigurno napuštaju “Marakanu” jer im ističu ugovori ili pozajmice. To su Marko Gobeljić, Aksel Bakajoko i Loi Dioni. Pod ugovorom su Rišairo Živković i Filipo Falko, ali je realno da oni tokom leta sebi pronađu novi angažman. Ipak, ako se to ne desi pojaviće se na prvoj letnjoj prozivci Dejana Stankovića. Međutim, ne samo oni, šefa stručnog štaba crveno-belih čeka gužva u svlačionici, jer se vraćaju još neki “otpisani” igrači i oni koji su bili u drugim klubovima na kaljenju.

Trebalo je prošlog leta da sa Aleksandrom Dragovićem bude prva opcija u poslednjoj liniji Crvene zvezde. Odigrao je fenomenalno na pozajmici u Famalisau i levonogi štoper je viđen kao idealno rešenje za granitni bedem pred golom Milna Borjana. Vrlo brzo je izgubio mesto u timu, zamenili su ga Miloš Degenek, Strahinja Eraković i Radovan Pankov. Srđan Babić je poslednjeg dana prelaznog roka otišao na pozajmicu u Almeriju za 100 hiljada evra.

Situacija oko Banjalučanina je jasna kao dan. Almerija mora da otkupi visokog štopera za 1,1 miliona evra ako on odigra 40 posto plus utakmica i crveno-beli se plasiraju u Primeru. Prvi uslov u broju odigranih utakmica je ispunjen, ostalo je da se vidi hoće li Almerija u Primeru. Za sada dobro stoji, druga je na tabeli, a ta pozicija vodi direktno u elitu. Kako za sada stoje stvari, Srđan Babić bi u junu mogao da se pojavi na prozivci Crvene zvezde, ali samo kako bi se pozdravio sa saigračima.

Slika je jasna i kod mladog napadača Luke Markovića koji je ove sezone igrao na pozajmici u Bačkoj. Na 27 utakmica je postigao tri gola. Na “Marakanu” nazad neće jer mu 30. juna ističe ugovor. Pominje se Kipar kao nova destinacija snažnog momka iz Beograda.

ŠTA ĆE DEJAN STANKOVIĆ SA NJIMA?

Kada postavimo ovo pitanje, onda prvo mislimo na jedino plaćeno pojačanje preprošlog leta Srđana Spiridonovića. On je pozajmljen grčkom Atromitosu za koji je na 20 utakmica postigao dva gola i dva puta je asistirao. Pozajmica mu se završava kroz koju nedelju i vraća se u Beograd gde ima važeći ugovor do juna 2023. godine. Dve su opcije. Prva je nova pozajmica, a druga sporazumni raskid ugovora. Pita se Spidi, ali na prozivci će da bude na stadionu “Rajko Mitić”.

Sa pozajmice iz Napretka se vraća Nikola Vasiljević. Golman koji je 2019. stigao na stadion “Rajko Mitić” kao reprezentativac Srbije, ali za tri godine nije dobio šansu da bude ni zamena Milanu Borjanu. Tačnije, prošle sezone ga je sprečila teška povreda. Vratio se Zoran Popović, a ove sezone je zamena za kapitena bio Miloš Gordić.

Vasiljko je dobro brani u Kruševcu, na deset mečeva u Superligi Srbije nije savladan, a jedan od tih deset je remi Napretka protiv Partizana u Humskoj koji je direktno pomogao Crvenoj zvezdi da anulira minus u odnosu na večitog rivala. Vasiljević ima ugovor do 2023. godine, a Crvena zvezda na gol crti sa važećim ugovorima nezamenjivog Milana Borjana, mladog reprezentativca Srbije Miloša Gordića i iskusnog Zorana Popovića. Gde će Vasiljević?

Takođe, sa pozajmica se vraćaju i dvojica stranaca. Jedan je vezista Ričard Odada. Tačnije, Kenijac više nije stranac jer je dobio srpsko državljanstvo. Međutim, veliko je pitanje da li će da dobije šansu u prvom timu Crvene zvezde od leta. Tu je nezamenjivi Seku Sanogo koji će uskoro da potpiše novi ugovor. Takođe, Dejan Stanković na istoj poziciji veruje Slavoljubu Srniću. Tu je iskusni Nenad Krstičić, koji je takođe pod znakom pitanja za predstojeće leto. Pominje se dolazak Edmunda Ada i ako momak iz Gane dođe, Odadi definitivno ne gine nova pozajmica ili čak prodaja. Mlad je, tek mu je 21 godina, pa još jedno kaljenje mu ne bi teško palo. Realno, nije se proslavio u Metalcu, bio je standardan, ali se “lončići” bore za opstanak i blizu su odlaska u rang niže. Ričard Odada ugovor sa Crvenom zvezdom ima do leta 2023. godine.

Na pozajmici je i napadač Ibrahim Mustafa. Jesenas je blistao u Sremskoj Mitrovici, postizao je golove i asistirao što je navelo Dejana Stankovića i stručni štab da ga povedu na zimske pripreme u Antaliji. Igrao je prijateljske utakmice, ali nije ostavio dovoljno dobar utisak. Postao je dobar drugar sa Ohijem, ali je morao na novo kaljenje u Novi Pazar.

Napadač (21) odigrao je 12 utakmica u gradu kraj Jošanice i postigao je dva gola. Standardan je, a Novi Pazar se probudio. Stigao je do istorisjkog polufinala Kupa Srbije i bori se za opstanak u eliti. Produžio je Mustafa ugovor sa Crvenom zvezdom, ali deluje da Dejan Stanković ni od leta neće da računa na njega. Nova pozajmica je najverovatnija za brzonogog krilnog napadača. Biće na prozivci, ali do početka jula će da usledi nova destinacija.

DOVEDENA DVA DESNA BEKA, KAD ONO GAJIĆ SE PROBUDIO

Često se moglo čuti poslednje dve godine kako Crvena zvezda nema levog i desnog beka. Levog opet neće da ima, sem naravno nezamenjivog i sjajnog Milana Rodića. Ipak, “bekap” variajnta se ne nazire, pogotovo posle vesti da je Mihailo Ristić na raskrsnici između Lisabona i Marseja. Međutim, kod desnog beka se napravila opasna gužva, pa bi Dejan Stanković na prvoj prozivci mogao da ima čak četiri desna beka.

Marko Gobeljić definitivno odlazi. Osvojio je četiri titule i jedan kup sa Crvenom zvezdom, a mogao bi da do juna prigrabi još jedan trofej u prvenstvu i kupu. Tako uđe u istoriju kluba, ali 30. juna napušta “Marakanu”. To znači desni bek manje. Milan Gajić se u poslednjih mesec i po dana nametnuo kao prvo rešenje na desnom boku, čak je stigao do kvote asistencija deset, što je svakako za svaku pohvalu. Kristijano Pićini muči muku sa povredama, ali na njega se računa, to je definitivno. Samo da bolničku postelju najzad zameni terenom.

Prvog dana priprema za novu sezonu na stadionu “Rajko Miitć” će da se pojave još dva desna beka. Jedan je Milan Ilić. Doveden je 2021. godine kao slobodan igrač iz Loznice, pod atributom mladog reprezentativca Srbije. Vraćen je na pozajmicu u grad kraj Drine, a ove polusezone je u zvezdinom razvojnom timu Grafičara. Na 24 utakmice je postigao tri gola i dva puta je asistirao. Veliko je pitanje šta će Dejan Stanković sa momkom iz Beograda. Tražiće se najverovatnije rešenje na novoj pozajmici, ipak Ilić bi možda mogao da dobije šansu da odigra koju utakmicu tokom priprema.

Drugi je Nikola Glišić. Momak doveden iz IMT-a, ali brzo vraćen u redove “traktorista” u Novi Beograd. Odigrao je ove sezone 26 utakmica i tri gola je postigao. Pored Milana Gajića i Kristijana Pićinija teško je da će da dobije šansu, sem ako se kao u slučaju Milana Ilića ne dokaže na prirpemama. Ako ga Dejan Stanković i povede. Nije isključeno da neko od ove dvojice igrača bude oproban kao levi bek, da bar malo odmori Milana Rodića. Ako ne, slede nove pozajmice.

Jasno je kao dan da Dejana Stankovića čeka “pakleni posao” tokom leta. Nova seča, jer pored onih koji bi trebalo da odu i onih koji se vraćaju sa pozajmica, biće i pojačanja. Neka se već pominju poput Edmunda Ada, Miloša Veljkovića, Kahima Parisa, Nemanje Radonjića, Đorđa Gordića i Oskara Estupinjana.

Naravno, pred Dejanom Stankovićem je sada najvažnije ostvarenje prvog cilja, a to je da u preostalih pet kola odbrani šampionsku krunu i dva boda prednosti u odnosu na Partizan. Uz to ako može da prigrabi i trofej Kupa Srbije. Potom papir i olovku u ruke da štiklira i prekrižuje, to je fudbal…

Maxbetsport/D. N.

Komentari