"MAGIKO" TUMBINO REŠENJE ZA LEVO KRILO, NAMEĆE SE I RANĐELOVIĆ? Postoji i nada da će Kostić i Ristić biti spremni za Škote, ali...

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • "MAGIKO" TUMBINO REŠENJE ZA LEVO KRILO, NAMEĆE SE I RANĐELOVIĆ? Postoji i nada da će Kostić i Ristić biti spremni za Škote, ali...

Odahnuo je selektor Srbije Ljubiša Tumbaković jer je dolaskom svih "Italijana" prebrinuo brige oko sastava poslednje linije za finale baraža Lige Nacija protiv Škotske 12. novembra, a jedinu nedoumicu - levokrilnog veziste - moraće da reši u narednih sati.

Rečenica koju je izgovorio Tumbaković na pres konferenciji "da su mi svi igrači tu ne bih imao dilemu oko sastava tima", od ponedeljaka veče dolaskom Nikole Milenkovića i Dušana Vlahovića iz kovid pakla Toskane je dobio smisao jer ostaje čini se samo jedna važna nedoumica u timu - igrač koji pokriva levu stranu.

Izostanak Filipa Kostića sa meča protiv Norvežana uspešno je rešio Mihailo Ristić, odigravši na debiju sjajnu rolu. Međutim, i on je prethodne tri nedelje bio van stroja zbog povrede zadnje lože, oporavio se pre nekoliko dana u meri da može da odigra određenu manju minutažu, baš kao i Filip Kostić. Zato i pitanje, nedoumica, mogu li u ovako važnom meču, protiv srčanih i spremnih igrača Škotske na teren oni koji su nedovoljno spremni? Isplati li se taj rizik? Ili je bolje ići "tuk na luk", pa u igru ubaciti spremnog igrača, pa čak i da mu ta uloga ne leži u potpunosti? Tumbaković na toj poziciji može da koristi iskusnog Aleksandra Kataija i mladog Lazara Ranđelovića.

Njih dvojica su krilni napadači, sjajni ofanzivci, Katai briljantan dribler i realizator, Lazar jedan top koji se ispali i kao đule probija. I nijedan u klubu ne igra striktno u ovoj formaciji ali nije im ni nepoznata. Obojica nemaju te sposobnosti u defanzivi kao Kostić i Ristić, ali za 90 minuta mogu da "iskidaju" u oba pravca. Ako Kostić i Ristić ne budu spremni, najverovatnije će Tumbaković ozbioljno razmisliti da počne sa Kataijem od starta, pre svega jer na "Marakani" igra u skladu nadimka "magiko" i probija sve bunkere driblinzima, asistencijama ili šutem. Raznovrsnost Kataiju daje prednost, čak bi Tumbaković mogao da razmišlja da mu dodeli i ulogu koju je imao Filip Đuričić, ako Kostić ili Ristić budu spremni za "rat". Pitanje je očekuju li Škoti Kataija u postavi?

U mečevima kakav je ovaj protiv Škotske, najbitnije je da se zadrži stabilnost u defanzivnom delu, pa je zato dolazak Blekija Milenkovića od velikog značaja. On, Stefan Mitrović i Aleksandar Kolarov, ako bude zdrav a čini se da hoće, predstavljaće onaj poslednji bedem ispred Predraga Rajkovića. Nemanja Gudelj i Nemanja Maksimović već su se profilisali u Norveškoj kao dobar tandem defanzivnih zadnjih veznih, a Saša Lukić i Luka Milivojević su tu da uskoče ako treba. Šteta što Milivojević nije u punom ritmu jer bi nam njegovo iskustvo iz Premijer lige značilo mnogo. Možda ne može da kizdrži 90 minuta u njegovom ritmu, ali poluvreme sigurno može.

Darko Lazović sa desne strane i "mister NO" sa leve trebalo bi da razaraju odbranu Škota sa krila i omoguće Sergeju Milinkoviću Saviću, Dušanu Tadiću i napadaču Aleksandru Mitroviću da ugroze gol.

Ljubiša Tumbaković je iskusan trener, dobar taktičar, video je u proteklih mesec dana sve vrline i mane Škota i ne bi trebalo da začudi ako nešto i promeni, kako voli da kaže, u "rasporedu igrača i njihovih obaveza na terenu". Ima širok igrački kadar, može da izabere šta misli da će doneti rezulgtat jer je samo mon važan. Ulog je veliki, šansa idealna da se iskoristi sistem takmičenja i ipak na mala vrata dođe do cilja koji je trebalo po svemu što imamo (a nije zbog svega što nemamo) već da se ostvari u kvalifikacijama.

Verujemo da će nas "orlovi" još jednom obradovati, razočarenja smo se baš nagledali.

Direktno.rs.


Komentari