MARIN JASAN: SRPSKA LIGA NIJE SLABA, STRANCIMA TREBA VREMANA... Kapiten crveno-belih očekuje mnogo od Dekija Stankovića!

    foto: FK Crvena Zvezda
    Podeli
  • MARIN JASAN: SRPSKA LIGA NIJE SLABA, STRANCIMA TREBA VREMANA... Kapiten crveno-belih očekuje mnogo od Dekija Stankovića!

Svima je jasno, kapiteni superligaških ekipa su samo potvrdili - Marko Marin najbolji je fudbaler u Srbiji 2019. godine. Kapiten Crvene zvezde je dolaskom prošlog avgusta doneo veliko osveženje našem klupskom fudbalu, oplemenio je mnoge utakmice lepim potezima, akcijama, na prvom mestu, vanserijskim proigravanjima. Sa njim je Crvena zvezda dobila igrača koji pravi veliku razliku, posle dužeg vramena ima u svojim redovima majstora koji podseća na one iz njenih najboljih dana: Piksija Stojkovića, Pižona Petrovića, Roberta Prosinečkog...

- Kada lopta krene ka Marinu, i ja pomislim šta bi bilo najbolje da uradi sa njom, on je to već uradio - možda je ovo zapažanje trenera Mačve Dragana Aničića najbolja ilustracija Markove lucidnosti.

Ljupko Petrović, iskusni stručnjak koji je odveo crveno-bele na vrh Evvrope, rekao je da jedino Marin u ovoj ekipi ima nešto posebno što rivali teško čitaju i što donosi poseban kvalitet. U tredicionalanoj anketi "Novosti", većina superligaških kapitena dodala je brojne komplimente u obrazloženju svog izbora i kapiten crveno-belih im se zahvalio na glasovima i poverenju.

- Velika je čast što su kolege i protivnici mene izabrali - bila je prva Marinova reakcija kada smo mu preneli rezultate ankete.

- Svaki igrač voli kada ga pohvale, drago mi je što su mene izdvojili i ponosan sam zbog toga. U svakoj individualnoj nagradi velike zasluge pripadaju čitavoj ekipi. Mislim da je Crvena zvezda bila ubedljivo najbolji srpski tim u 2019. Pokazali smo to u kvalifikacijama, zatim i tako što smo drugu godinu zaredom igrali Ligu šampiona i taj podvig smo prvi napravili u Srbiji. Velika stvar za naše uslove.

Kada je reč o uslovima, Marko je pohvalio klubove što su uložili veliki trud da se poprave tereni.

- Mnogo su bolji tereni ove sezone gde smo gostovali, ne sećam se da je ijedan bio loš. Činilo se da će biti teško u Lučanima, sneg je padao dan pre utakmice, ali kada se ona igrala, sve je bilo super za fudbal. U odnosu na moju prvu godinu ovde, veliki je napredak, popravila se situacija. Nemam neko posebno, omiljeno gostovanje. Lepo iskustvo je bilo na otvaranju novog stadiona u Subotici. U Lučanima je uvek specifično, intereseovanje veliko, zanimljiv je i stil igre ekipe Mladosti.

Za razliku od ustaljenog mišljenja, nametnutog od brojnih kritičara, da nam je klupski fudbal loš a liga slaba, bivši nemački reprezentativac ne misli tako.

- Superliga je kvalitetna, ima dosta dobrih igrača, naročito mladih. Svaki klub ima minimum dva-tri interesantna fudbalera. Iako smo Crvena zvezda, ni u jednu utakmicu nismo mogli da uđemo sa razmišljanjem "danas ćemo lako dobiti". Bio sam i igrao u Grčkoj i Turskoj. Tamo je više ekipa koje se bore za titulu, ima mnogo više novca, budžeti su znatno veći, ali njihov kvalitet nije na mnogo višem nivou. u Srbiji nikada nisu falili talenti i to je najvažnije da tako ostane. Uverio sam se da ima mnogo bisera u Crvenoj zvezdi, Čukaričkom, Partizanu, Bačkoj Topoli... Prvi korak sa terenima je napravljen, izgradnja novih stadiona, akademije za mlade igrače su velika investicija, znamo da to nije lako izvesti iako bi svi želeli. Važno je i da strani igrači koji se dovode budu pojačanja, podižu kvalitet.

O Zvezdinim najnovijim pojačanjima iz inostranstva malo toga lepog je rečeno. Marko ima razumevanja i očekuje da će se oni pokazati.

- Bio sam u dosta država stranac i znam da nije lako. Sve je novo, od ekipe, saigrača, kulture, trenera, stila igre. Potreban je neki period da se igrač na to navikne. Ako imaš sreće, brže se adaptiraš. U Bundesligi nije redak slučaj da neki stranac tek posle godinu dana eksplodira i bude top. Naš narod je takav da nemamo strpljenja. Imali smo problem da naši stranci nisu imali mogućnost da igraju u kontinuitetu. Bilo je dobrih detalja poput Tomaneovih "makazica", Garsija je dao mnogo važan gol u kvalifikacijama, pa jedan strašan protiv Vojvodine. Imaju kvalitet i ne bi bilo fer da se kaže da su loši. Pošto nam je ostalo samo domaće prvenstvo, osam stranaca je previše, znamo da ne može tako da ostane.

Kada se podvuče crta na kraju 2019. godine, Marko je i te kako zadovoljan.

- Na kraju kad svi mi igrači i navijači sednemo i razmislimo, bilo je mnogo više lepih momenata. Moramo da budemo zadovoljni, osvojili smo titulu i opet smo na najboljem putu da je odbranimo, jer imamo 11 bodova prednosti nad Partizanom i bilo bi čudo ako ne budemo prvaci treću godinu zaredom. Imalo smo kvalifikacije teške i lepe, opet smo igrali u Ligi šampiona, malo nam je nedostajalo da igramo proleće u Evropi. Mislim da bi svi trebalo da budemo zadovoljni i da u novoj godini probamo sve ovo da ponovimo.

STANKOVIĆ JE LEGENDA

Na kraju jesenjeg dela, došlo je do promene na klupi crveno-belih, umesto Vladana Milojevića došao je Dejan Stanković.

- Milojević je bio pravi psiholog, poznavao je igrače u dušu. Odličan je trener, s njim smo napravili velike stvari i bilo mi je žao kad sam čuo da ide. S druge strane, drago mi je što dolazi Dejan Stanković, legenda kluba. Verujem da će biti kvalitetan trener kao što je nekada bio fudbaler. Mi ćemo dati sve od sebe da ga na pravi način ispratimo u svim zamislima. Kao kapiten, učiniću sve da mu budem produžena ruka na terenu - ističe Marin.

VOLIM DA ASISTIRAM

Ove jeseni, Marin je postigao četiri gola i ostvario 11 asistencija.

- Napadači mi često govore da rado igraju sa mnom jer volim da asistiram, da ih proigravam. Sve radim spontano. Odluke brzo donosim na terenu, najbolje je kada je potez atraktivan i koristan. Nema svrhe kad neko igra za sebe.

TEŠKO PROTIV NORVEŠKE

Navija Marko da se reprezentacija Srbije posle baraža plasira na Evropsko prvenstvo.

- Srbija ima sjajne igrače i mesto joj je u društvu najboljih. Neće biti lako. Pričao sam sa Omarom Elabdauijem, mojim prijateljem iz Olimpijakosa koji je kapiten norveške reprezentacije. On je uveren u pobedu protiv Srbije, jer smatra da su Norvežani u Oslu favoriti pošto kod kuće nisu poraženi na 11 utakmica - kaže Marin.

Novosti.rs

Komentari