NIKO NEĆE! FSS ZVAO JOKANOVIĆA DA UZME ORLOVE... Piksi je nedostupan, Tumbaković se nećka, Paunović ima ugovor sa Čikagom, Jovanović i Buvač su slobodni, ali...

    foto: FSS
    Podeli
  • NIKO NEĆE! FSS ZVAO JOKANOVIĆA DA UZME ORLOVE... Piksi je nedostupan, Tumbaković se nećka, Paunović ima ugovor sa Čikagom, Jovanović i Buvač su slobodni, ali...

Fudbalski savez Srbije kontaktirao je Slavišu Jokanovića oko eventualnog preuzimanja reprezentacije Srbije

Telegraf sazanje da su čelnici FSS su kontaktirali Slavišu Jokanovića, koji je na to odgovorio postavljanjem određenih finansijskih uslova i "prebacio lopticu" na teren čelnika FSS-a, koji moraju da razmotre da li su spremni da odgovore na njegove uslove.

Nema sumnje da bi Jokanović bio rešenje koje bi podržala čitava sportska javnost u Srbiji. Bio bi to selektor koji bi mogao da vrati poljuljani kult reprezentacije, koji bi vratio odbegle reprezentativce, kao i navijače na tribine.

Jokanović je stekao reputaciju u Engleskoj, gde je s velikim uspehom vodio Votford, zatim i Fulam. Obe ekipe je iz Čempionšipa uveo u Premijer ligu, ali je samo sa Fulamom ostao na klupi tima u najvišem rangu.

Ipak, Fulam je imao loš tim, tokom sezone je uručio otkaz Jokanoviću, ali ga kasnije nije spasao ni Ranijeri, koji je takođe dobio otkaz, pa je njegovu ulogu preuzeo Skot Parker.

Navijači Fulama bili su besni na upravu kluba zbog otpuštanja Jokanovića, isticali su da je to jedna od najvećih sramota u modernoj istoriji kluba, a da su bili u pravu, govori i podatak kako su Fulamom prošli i naslednici na klupi Jokanovića.

Telegraf je kontaktirao s Jokanovićem povodom informacija da su ga čelnici FSS-a kontaktirali, ali je on u odgovoru ostao "zakopčan" i nije hteo da otkriva nikakve detalje u vezi sa pregovorima sa čelnicima Saveza, niti je bio raspoložen da odgovara na to pitanje.

Pored Jokanovića, kako nezvanično saznajemo, FSS ima i nekoliko drugih kandidata o kojima razmišlja. Jedan od njih je i Ljubiša Tumbaković, o kojem se već priča , a preostali su Ivan Jovanovići Vladimir Ivić.

U priči je i Dragan Stojković Piksi, ali i Željko Buvač, kome je, navodno, takođe nuđena vruća stolica srpskog nacionalnog tima!

Podsetimo, prema pisanju beogradskih medija, FSS je najzainteresovaniji bio za Ljubišu Tumbakovića, trofejnog srpskog stručnjaka koji je donedavno vodio reprezentaciju Crne Gore.

Tumbaković je razrešen dužnosti od strane FSCG jer je odbio da vodi tu reprezentaciju u duelu sa samoproklamovanom državom Kosovo, zbog "velikog pritiska iz Srbije", kako se navodilo. 66-godišnji trener je velike uspehe ostvario Partizanom krajem prošlog veka, a tokom ovog najbolje se proveo vodeći kineski Šandong Luneng, sa kojim je po dvaput bio prvak šampionata i Kupa Kine.

Ipak, prema najnovijim informacijama, prvi razgovor Fudbalskog saveza Srbije i Tumbakovića nije prošao prema očekivanjima, pa su čelnici FSS-a nastavili potragu i razgovore sa drugim stručnjacima.

Drugo ime koje se najčešće pominjalo je ime legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića Piksija.

Piksi već nekoliko godina izuzetno uspešno radi u Kini, vodeći Gvangdžou Evergrande, sa kojim je nedavno potpisao ugovor do 2021. godine.

Bivši as Crvene zvezde je odavno velika želja vodećih ljudi "orlova", ali nikada nije došlo do saradnje. Jedan od razloga bio je taj što je FSS na mestu selektora želeo čoveka koji neće istovremeno učestvovati u klupskom fudbalu, što Piksiju nije odgovaralo, a drugi je bio finansijski.

Peta "Zvezdina zvezda" je prošle godine potpisao novi ugovor sa Gvangdžouom u vrednosti od osam miliona evra po sezoni i time postao, u to vreme, osmi najplaćeniji trener na svetu, ostavivši iza sebe Jirgena Klopa iz Liverpula (u međuvremenu dobio "jači" ugovor) i druge izuzetne stručnjake.

Ime koje je odnedavno krenulo da se "provlači" po medijima je Ivan Jovanović, 56-godišnji trener koji je beležio ogromne uspehe početkom ove decenije u kiparskom APOEL.

Jovanović je takođe bio povezivan sa Crvenom zvezdom dok je trajao slučaj "Milojević", koji je rešen tako što je dosadašnji trener crveno-belih ostao na toj funkciji. Rođeni Lozničanin je sa APOEL-om osvojio devet trofeja (4 lige, 1 Kup, 4 Superkupa) i, najznačanije, vodio taj tim do grupne faze Lige šampiona po prvi put u istoriji.

To je prvi put uradio 2009. godine, a zatim i dve sezone kasnije, kada je nadmašio sebe i APOEL odveo do četvrtfinala sa prvog mesta u grupi i pobedom nad Lionom u prvoj nokaut fazi.

Jovanović je šest puta bio trener sezone Fudbalskog saveza Kipra, a istu nagradu dobio je i od Fudbalskog saveza Srbije 2011.

Kod bivšeg fudbalera Rada problem nastaje kada se pogleda njegov skoriji istorijat, koji govori da je on, od odlaska iz APOEL 2013. godine, vodio samo klub iz UAE Al Nasr, koji ga je dvaput doveo i otpustio.

Čovek koji nije u skorije vreme bio pominjan u medijima, ali svojim radom možda jeste zaslužio barem razgovor sa čelnicima FSS-a, je Veljko Paunović.

Paunović je prošao većinu mlađih kategorija Srbije kao selektor i vodio "orliće" do titule prvaka Sveta 2015. godine na Novom Zelandu.

On je prvi put klupski posao pronašao nedugo nakon Mundijala, kada ga je uposlio član američkog MLS-a Čikago Fajer, sa kojim je i dan danas.

Paunović je kao nagradu za uspešno vođenje kluba, doduše člana ne preterano jakog MLS-a, nedanvo dobio novi ugovor. Čikago je produžio saradnju sa srpskim trenerom na barem još dve godine (do 31.12.2020.), uz timsku opciju za produženje na još godinu dana.

Tačni detalji njegovog ugovora nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da je dosta finansijski jači od onoga koji bi mu bio ponuđen od strane Saveza, dok takođe, kao i kod Piksija, postoji problem što je ugovor važeći i višegodišnji i Amerikanci bi sigurno tražili pozamašno obeštećenje.

Možda i najveća želja srpske javnosti svakako je Slaviša Jokanović, proslavljeni fudbaler koji je kao trener vodio i Partizan, ali najveći uspeh napravio na Ostrvu.

Jokanović sigurno može da dobije unosniju ponudu od nekog engleskog tima, a pritisak medija i javnosti sa kojim bi morao da se nosi kao selektor Srbije nemerljiv je sa onim koji bi imao u Engleskoj.

B92/mediji/Teleks.info

Komentari