ZVEZDA I PARTIZAN U ISTORIJSKOJ MISIJI, MOGU SRBIJI OBEZBEDITI DEVETO MESTO! Ako uspeju, nebo je granica za naš fudbal!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ZVEZDA I PARTIZAN U ISTORIJSKOJ MISIJI, MOGU SRBIJI OBEZBEDITI DEVETO MESTO! Ako uspeju, nebo je granica za naš fudbal!

Crvena zvezda i Partizan su doneli dosta toga lepog srpskom fudbalu ove sezone u Evropi. Naša dva najtrofejnija kluba su ređali pobede u Ligi Evrope i Ligi konferencija, pa su nas tako doveli do fantastičnog 11. mesta na UEFA listi najboljih zemalja na osnovu koeficijenta.

Ono o čemu smo govorili mesecima, pa i godinama unazad, jeste da Srbija na osnovu rezultata iz prethodnih sezona ima šansu da stigne do 15. mesta koje nam donosi dva učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona, što je odavno već java.

Naravno da nam nije dosta, to je već obezbeđeno i imajući u vidu da su naši predstavnici i dalje u Evropi iako je mart (mnogi nisu ni zapamtili kada smo u martu imali dva predstavnika u Evropi), pa smo ciljali 11. mesto koje je sada sve izvesnije jer su naši pratioci uglavnom ostali sa jednim ili nijednim predstavnikom.

Ono što je takođe bitno napomenuti jeste da su zemlje ispred nas (Škotska na devetom i Rusija na desetom mestu) u velikom problemu.

Škoti imaju samo jednog predstavnika i to je Rendžers koji igra protiv Crvene zvezde, dok su Rusi ostali bez ijednog predstavnika nakon što je UEFA zbog ratnih dešavanja odlučila da izbaci preostale predstavnike te države iz Evrope.

Rusija koja ima 34.482 bodova nije tako daleko, a nije ni Škotska sa 34.900. Jasno je da bi Crvena zvezda sa dve pobede donela ogroman korak Srbiji ka pomenutom devetom mestu.

Šta donosi deveto mesto?

Šampion ide u grupnu fazu Lige šampiona, drugoplasirani iz lige ide u kvalifikacije za LŠ od plej-ofa, što znači da je obezbeđena makar Liga Evrope. Pobednik Kupa ide u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, što znači da je obezbeđena grupna faza Lige konferencija, pa je jasno da bi Srbija u tom slučaju imala tri predstavnika makar do sredine decembra u Evropi, što je takođe nešto što odavno nismo videli.

Trećeplasirani iz lige ide u kvalifikacije za LK od trećeg, a četvrtoplasirani iz lige u kvalifikacije za LK od drugog kola.

Naravno, sve od sezone 2023/24.

Sportske

Komentari