BRAVO PARTIZANE, TAKO SE IGRA KOŠARKA! Moćan je Metropolitan, ali ne i za crno-bele! Žoc držao čas, Smajli i Koprivica ga dobro...

    foto: KK Partizan
    Podeli
  • BRAVO PARTIZANE, TAKO SE IGRA KOŠARKA! Moćan je Metropolitan, ali ne i za crno-bele! Žoc držao čas, Smajli i Koprivica ga dobro...

Partizan je sa Željkom Obradovićem na kormilu nastavio da oduševljava "grobare", a za najnoviji razlog za njihovu radost pobrinula se pobeda nad Metropolitana u 6. kolu Evrokupa. Konačnih 82:89 u korist crno-belih ostvareno je posle dramatičnog duela, u kome su istinski ljubitelji košarke mogli da uživaju kako u nadmudrivanju dva sjajna stratega, tako i u individualnim bravurama pojedinih igrača. Ali, pre svega - u lekciji iz važnosti nesebičnosti.

Niko ove sezone nije uspeo da pobedi ekipu iz pariskog predgrađa na njenom terenu, gde je ostvarila sedam pobeda iz isto toliko nastupa pre susreta sa crno-belima. Levaloa Metropolitan je pritom u prvenstvu Francuske ostvario dva više nego ubedljiva trijumfe nad Evroligašima - deklasirao je ove jeseni i Monako (108:81) i, pre nešto više od dve nedelje, Asvel, i to kao gost sa 64:85.

Tim Vensana Kolea, koji ima bogato reprezentativno iskustvo kao kormilar Francuske, ušao je u ovaj meč uz seriju od šest pobeda na domaćoj i evro-sceni, a crno-beli su pred sobom pritom imali dva zadatka: da nekako "iskontrolišu" ofanzivni skok rivala, te da u odbrani disciplinom odgovore na dobro osmišljene Koleove akcije. Disciplina, ključna reč kod Željka Obradovića.

On je, zato, i pre meča, a naročito kada je velika borba pred brojnim "grobarima" u hali počela, ukazivao na važnost postavljanja, ali i ponašanja u defanzivi. To je, uz dobru rolu Kevina Pantera u napadu, kome je izvrsno pomagao i Lidej, bilo na mahove vrlo uspešno, ali kada nije... bilo je baš velikih problema.

Otuda i veliki pad krajem prve i početkom druge deonice, što je uz nestvarno izdanje Kita Hornzbija (15 poena za 11 minuta nastupa, uz 4/4 šut sa distance) omogućilo francuskom timu da povede sa 33:26. Obradović je tada zatražio tajmaut, ukazao na neophodne promene u odbrani, što je najboljeg igrača rivala dovoljno omelo da on jedno vreme bude potpuno "odsečen", pa ga je Kole vratio na klupu, a Partizan to iskoristio da preokrene i povede sa 43:46. Međutim, Hanter i Mišino su "premostili" izostanak najboljeg saigrača, koji se vratio u finišu poluvremena i sa pet novih poena obezbedio da Metropolitan na veliki predah ode sa "+3".

Početkom treće deonice crno-beli su uspeli da preokrenu zahvaljujući razigranom Smailagiću, ali i novim preciznim šutevima Pantera, no čak i kada bi odbrana bila na nivou dovoljno da se suparniku zagorča život, u napadu bi se desio neki veći kiks. Možda i najveći, po Obradovićevom poimanju košarke, je sebičnost, a kada je školski primer za to izveo Zak Lidej, želeći pošto-poto da poentira iz "nemoguće" pozicije, trener ga je izveo iz igre i, kada je već o školskim primerima reč, "očitao mu lekciju".

Bilo je to pri rezultatu 65:62, kada je ostatak ekipe Partizana shvatio da će ili bez pogovora slušati smernice najtrofejnijeg stručnjaka Evrolige, ili će poraz biti neminovnost. A slušati Žoca u košarci - mnogima se igrački i, na kraju krajeva, rezultatski isplatilo.

Tako su i gosti iz Beograda "stegli" odbranu, primirili i Hornzbija, onemogućivši mu prostor za šut kratkotrajnim udvajanjima koja su ga zbunjivala. Uz to, borbenost je podignuta na najviši nivo, pa više nije bilo lako izgubljenih bitaka pod sopstvenim obručem, posle promašaja rivala. A kada se na to nadovezao i sjajna šuterska minijatura na početku četvrte deonice, Partizan je serijom 11:3 potpuno pomeo planove Metropolitana, ušao sa +8 u poslednjih pet minuta, pa to uz neke indivudalne bravure, poput atraktivne blokade Lideja nakon sopstvenog kiksa, ili čudesnog koša Madara, pa odmah lukave asistencije, donelo nenadoknadivih 74:85 uz dva i po minuta do kraja.

Uz grmljavinu "Marša na Drinu" u izvođenju brojnih "grobara", semafor je pomenutim rezultatom samo pokazao rezultat Žocove magije: od njegovog privremenog izvođenja Lideja zbog sebičnosti, Partizan je napravio seriju od 23:9, kojom je i došao do trijumfa.

Novosti

Komentari