BRAVOOO! ZVEZDA SRUŠILA REAL, CRVENO-BELI SU EKIPA ZA TOP OSAM! Partizan je zaboravljen, tako se igra košarka!

    foto: KK CZ
    Podeli
  • BRAVOOO! ZVEZDA SRUŠILA REAL, CRVENO-BELI SU EKIPA ZA TOP OSAM! Partizan je zaboravljen, tako se igra košarka!

Košarkaši Zvezde napravili su podvig u utakmici 20. kola Evrolige, savladavši drugoplasirani tim elitnog nadmetanja, Real Madrid, sa 65:62.

Crveno-beli su ušli u ovaj meč i fizički i emotivno iscrpljeni, jer su za vikend igrali večiti derbi u kome su, prvi put ove sezone, poraženi od Partizana. Uz to, da se nije desila zasad "privremena suspenzija" ruskih klubova iz Evrolige, a sve izvesnije njihovo izbacivanje, teško da bi megdan sa Madriđanima imao neki veliki rezultatski značaj za ekipu s Malog Kalemegdana.

Ali, eto, ima, jer plasman u doigravanje i nije tako nemoguć nakon što su drugi evroligaški učesnici izglasali da se, ako se Rusi stvarno izbace, njihovi rezultati sa ostalima prosto obrišu, što je Zvezdu prilično približilo nokaut fazi nadmetanja.

I, sa tim mislima, a i čisto sportskom, željom da se pobedi gigant evropskog sporta, crveno-beli su hrabro zaigrali protiv Reala.

Svesni njegovih brojnih rivala, ali i nedavno uočenih mana (Madriđani su doživeli tri uzastopna poraza u prethodnim kolima Evrolige, od Žalgirisa, Barselone i Fenerbahčea, a pred putovanje u Beograd izgubili su kod kuće od Baskonije, u domaćem prvenstvu), izabranici Dejana Radonjića su na prepoznatljiv način, odličnom odbranom, rano počeli da prave probleme favoritu.

Ne baš uvek i ne baš u svakom segmentu igre (naprotiv!), ali sasvim dovoljno da vode i čuvaju stečeno. Recimo, iako je Zvezda u prvoj deonici šutirala samo sa 33% iz igre, nije dala nijednu trojku, gubila sa 8:14 u skokovima, 1:6 u asistencijama, uspela je da defanzivom i teranjem rivala na brojne prekršaje, uz deset pogođenih penala iz 11 pokušaja, dobije tu četvrtinu sa 16:15.

Real je pravio velike probleme domaćinu ofanzivnim skokovima, na momente je briljirao iskusni LJulj, pod obručima čas Tavares, čas Jabusele, ali je uz nadahnutu igru celog tima, pogotovo Voltersa, Ivanovića, Davidovca i, posebno u odbrani, Holinsa, Zvezda izgradila 35:28 na poluvremenu, čemu je doprinelo čak sedam oduzetih lopti, a ukupno deset kikseva Realovih košarkaša.

Kada se na to nadovezao i sjajan period ekipe Dejana Radonjića, kada su za tili čas stigli do +8, uz veliko požrtvovanje Holinsa, a pogotke Ivanovića, činilo se da je gigant iz Španije "zreo" za rušenje, ali je potom Zvezda ušla u svoje "crne minute". Od 25. do 30. minuta nije dala nijedan jedini poen, pa je Real serijom od 8:0 poravnao na 42:42 pred poslednju četvrtinu.

A u njoj je drama dostigla vrhunac kada je Zvezda u 37. minutu povela sa sedam razlike, pa dozvolila dve uzastopne trojke gostima. Real je prišao na 57:56, da bi potom crveno-bela odbrana naterala favorita da 17. put izgubi loptu, a nedugo zatim je Dejan Davidovac sa linije penala doneo 61:56. Upravo on je, posle potonjeg promašaja LJulja, naterao Tavaresa na ofanzivni prekršaj, što je iskoristio da udalji domaćine na rezultatski nedostižnu razliku, 63:56. I pored nove porcije neizvesnosti, preostalih 79 sekundi nije bilo dovoljno da Madriđani, i pored dve trojke LJulja koja su usledile, naprave svoje čudo.

Ono je, ove večeri, bilo rezervisano za momke u crveno-belom, čiji je trijumf "potvrdio" Nikola Ivanović sa linije za slobodna bacanja, nakon što je Real prišao na poen zaostatka 12,6 sekundi pre kraja. Posle tih penala, LJulj je probao sa distance da izbori produžetak, promašio i uzalud tražio prekršaj, pa je počelo slavlje domaćih.

Statistika

Evroliga, 20. kolo

Crvena zvezda - Real Madrid 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20)

Crvena zvezda: Lazarević, Volter 12p, 4sk, 2as, Davidovac 13, Mitrović 2sk, 1as, 1uk, Lazić 2p, 2sk, Kalinić 8p, 5sk, 2uk, 1as, Dobrić 9p, 3sk, Holins 5p, 4uk, 2sk, 2as, Simonović nije igrao, Ivanović 13, Vajt 2, Kuzmić 1p, 1sk

Real Madrid: Vilijams-Gos 2, Nunjez nije igrao, Rendolf nije igrao, Eretl 2p, 5as, 4sk, Fernandez 0p (trojke 0/7), Abalde 5, Hanga 4, Porije 4, Tavares 11p, 11sk, 2as, LJulj 20, Jabusele 8p, 4sk, Tompkins 6p, 4sk

RADONJA JASAN, VELIKA POBEDA, REAL JE MEĐU NAJBOLJIM U EVROPI

Real je jedna od najboljih ekipa u Evropi, ovo je izuzetan rezultat. Procene su bile na početku da smo na dnu, a ovo nam je 12. pobeda u sezoni, rekao je trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić posle trijumfa protiv Madriđana (65:62).

"Da bi se dobio Real mora da dobije tim, bilo je raznih "X faktora", ali samo tim može da dobije ovako tešku utakmicu", izjavio je Radonjić na konferenciji za medije.

On je dodao da je raspored paklen, ubitačan, nehuman, a "potrošnja" igrača ogromna.

"Pre dva dana Partizan, večeras Real, za dva dana Makabi, pre toga Panatinaikos, Baskonija. Ovo je najteži period u sezoni. Imamo naredni meč koji želimo dobro da odigramo i svi zajedno da ga dobijemo", zaključio je Radonjić.

Komentari