BRAVO NOVAČE, FEDERER NIJE POBEĐEN, ON JE ODUVAN SA TERENA! A, SADA PO OSMU TITULU U MELBURNU! Đokovićev čas tenisa najvećem ikad!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • BRAVO NOVAČE, FEDERER NIJE POBEĐEN, ON JE ODUVAN SA TERENA! A, SADA PO OSMU TITULU U MELBURNU! Đokovićev čas tenisa najvećem ikad!

Novak Đoković se pobedom nad Rodžerom Federerom sa 3-0 u setovima plasirao u finale Australijan opena.

Đoković je savladao Švajcarca posle dva časa i 16 minuta igre – 7:6(1), 6:4, 6:3 i i osmi put u isto toliko mečeva prošao u finale kada je dolazio do polufinala.

Srpskom i švajcarskom teniseru je ovo bio 50. meč u karijeri, a Srbin je poveća prednost na 27-23.

Drugi reket planete će se u finalu Australijan opena, gde će se boriti za svoju osmu titulu, sastati sa boljim iz duela Tim – Zverev.

Đoković je u Melburnu podizao formu iz meča u meč, nije imao previše poteškoća, izgubio je samo jedan set i to u prvom meču na turniru.

Sa druge strane, Federer se namučio u četvrtfinalu. Spasao je sedam meč lopti protiv Tenisa Sandgrena i u velikom stilu, ali poprilično istrošen, došao do duela sa Đokovićem.

A krenulo je baš, baš loše po Noleta. Za tili čas Federer je, koristivši očajnu igru Đokovića, pomalo anemičnu, a malo više rastrojenu, poveo ne samo sa 1:4, već imao tri vezane brejk šanse zbog 0:40 na servise rivala. Tren kasnije počeo je šou. Servis-viner, pa as zbog kog se Noletov trener Marjan Vajda uhvatio za glavu od sreće, a onda... onda redom. Smanjenje zaostatka, pa brejk, pa izjednačenje, čak i brejk šansa za vođstvo od 6:5. I to samo 15-ak minuta posle onih 1:4. Taj povratak bio je, koliko veličanstven, toliko i pokazatelj važnosti smirenja u situacijama kada nešto ne štima. U Đokovićevom slučaju - maltene ništa nije štimalo.

Ali, polako je počeo da se vraća. Nije padao ni u euforiju kada bi napravio nešto spektakularno, jer je bio svestan da je ovo maraton, a ne trka na 100 metara. Ma koliko ponekih "sto metara" delovali impresivno ili radovali njegove navijače. A najviše su se obradovali kada je slavnog rivala ostavio samo na jednom poenu u taj-brejku prvog seta.

Federer je potom zatražio pomoć lekara jer ga je boleo vrat, Đoković na klupi uzeo tablete, najverovatnije zbog migrene koja ga je mučila prethodna dva dana, ali je glavobolje zapravo - zadavao on rivalu. Jer, nije mu dopuštao ni da pomisli na brejk, dok je u čak tri od pet Rodžerovih servis gemova Nole imao takve šanse. Iskoristio ju je na kraju, i to majstorski reagujući u punom trku ka mreži, odakle je poslao neodbranjivu dijagonalu.

Kada se bravure uzmu u obzir, popravljanje kvaliteta servisa, ali i činjenicu da je Federer bio sve vreme u podređenom položaju otkako je vodio sa 5:2 u prvom setu i imao 0:30 na servise rivala (posle čega je Đoković osvojio 26 od narednih 36 poena i uzeo tu deonicu), bilo je jasno da je usledio "biti ili ne biti" period za Švajcarca. Na Novaku je bilo "samo" da se pobrine za "ne biti", ali to nije baš lako kada je jedan velikan, što Federer svakako jeste, sateran u ćošak.

I, briljirao je na momente Švajcarac, toliko da mu je Đoković čestitao, ali... samo minut kasnije, u istom tom gemu, napravio je ključan brejk, za 4:2. Osam minuta kasnije - slavio je, jer je došao na korak od osme titule. A osvoji li nju, vratiće se na svetski tron. Lepša nagrada za pobedu u 50. "večitom derbiju" i nije postojala.

RTS/Blic/B92/Teleks.info

Komentari