ENGLEZI NE VOLE SRBE, PA NE VOLE NI NOVAKA! Čuveni pisac Žan-Kristof Bison o bolesnoj mržnji prema najvećem teniseru ikad!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ENGLEZI NE VOLE SRBE, PA NE VOLE NI NOVAKA! Čuveni pisac Žan-Kristof Bison o bolesnoj mržnji prema najvećem teniseru ikad!

Zamenik direktora redakcije francuskog „Figaro magazina", urednik u ovom listu i poznati pisac Žan-Kristof Bison. govorio je za Novosti o Novaku Đokoviću, zašto ga Englezi mrze, da li će Novak biti najveći ikad...

Hajde, onda, da razgovaramo o njemu. Greše li ljudi kada kažu da ga na zapadu ne vole, naročito u Velikoj Britaniji?

- Nažalost, ne greše! Neki nisu u stanju da ga zavole. Razumem zbog čega je britanska štampa protiv njega. LJuti su jer ih je odlučno odbio kada su hteli da ga prisvoje pre dvadeset godina. Anglosaksonci nisu baš u ljubavi prema Slovenima, o tome ne treba ni duskutovati. I kad Novak uradi dobre stvari, ispriča neku šalu, učini dobrotvorni gest, uvek ćete naći nekoga ko će reći da glumi ili da je to previše. A kada su to isto radili Agasi, Mekinro, Federer ili Nadal, bilo je dobro.

* Je li to zato što je Srbin?

- Bojim se da je tako. Naročito me izluđuje to što se tako ponašaju prema najdarežljivijem i najboljem igraču. Šta je sve učinio za svoju zemlju! Izdvojio je ogromne količine novca za beskućnike, decu… Šta mislite, zbog čega danas ima toliko srpskih tenisera među dvesta najboljih? Nekada je bio jedan svakih deset godina. Od Srbije je napravio tenisku silu. Ovojio je Dejvis kup. Organizovao je turnir na celom Balkanu da bi izmirio Srbe, Hrvate i Bosance. I na sve to, svaki put, postoji neka negativna strana. A nema tolerantnijeg, otvorenijeg i darežljivijeg od njega. U isto vreme je ponosan na svoju naciju i sposoban da ima univerzalni pristup.

* I postaće najveći?

- Uvek postoje „dobri" razlozi da bi se dokazalo da to nije tako. Federer je „elegantniji", Nadal je „impresivniji", a Đoković igra kao „mašina". A ako osvoji sledeći grend slem biće, jednostavno, najveći svih vremena. Uz to, još je u stabilnoj fazi, dok su drugi u silaznoj putanji. Nadal može da osvoji još samo Rolan Garos, Federer samo Vimbldon. A oseća se da Đoković može da pobedi na bilo kom turniru, sledećih nekoliko godina. Prema Novaku su takvi pre svega na Vimbldonu. U Australiji ga dosta vole, u Francuskoj je isto tako dobro prihvaćen. Ali, to su Englezi. Oni su neprijatelji Francuza, a Francuzi su prijatelji Srba. Dakle, sve je normalno! (smeh)

Novosti


Komentari