EBGLEZI U PROBLEMU, NEMCI NA VEMBLIJU NISU PUKLI 50 GODINA! Nije od presudnog značaja, ali...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • EBGLEZI U PROBLEMU, NEMCI NA VEMBLIJU NISU PUKLI 50 GODINA! Nije od presudnog značaja, ali...

Derbi osmine finala EURO 2020 odigraće se na Vembliju između starih velikih rivala Engleske i Nemačke. Iako se igra u Londonu, to možda i nije prednost za Engleze. Posebno kada se tradicija uzme u obzir, koja ide dobrano na vodenicu Pancera.

Nemci mogu slobodno da kažu da je Vembli njihova druga kuća. Jer na najvećem engleskom stadionu Nemačka ne zna za poraz od Engleske punih 46 godina. Poslednji put Englezi su na Vembliju pobedili Nemačku 12. marta 1975. u prijateljskoj utakmici bilo je 2:0. Strelci su bili Kolin Bel i Malkolm Mekdonald, a sastav tadašnjeg aktuelnog evropskog i svetskog šampiona bio je izuzetno jak, predvođen Kajzerom Francom Bekenbauerom.

Tada niko nije mogao da sanja da će to biti poslednja pobeda Gordog Albiona u svojoj kući protiv jednog od najvećeg, ako ne i najvećeg rivala. Od tada dve ekipe su na Vembliju odigrale još sedam utakmica i nijednom nije slavila Engleska. Nemačka je zabeležila šest pobeda, od čega je jedan i onaj, možda i najteži poraz Engleza u novijoj istoriji, u polufinalu EURO 1996. kada su Nemci prošli na penale, a poslednji penal promašio sadašnji selektor Geret Sautgejt.

Ipak, u poslednjem meču 10. novembra 2017. Engleska nije pretrpela poraz. Ali nije zabeležila ni pobedu, bilo je 0:0. U ovom nizu od sedam utakmica dve su bile takmičarske. Posle već pomenutog polufinala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. Ditmar Haman je poslao Vembli na renoviranje pošto je tog 7. oktobra 2000. postigao jedini gol na poslednjem meču na Vembliju pre otvaranja novog Vemblija 2007.

Pre te pobede 1975. poslednja pobeda Engleske na Vembliju protiv Nemačke bila je u njihovom najvažnijem meču u istoriji. U finalu 1966. Engleska je slavila 4:2 posle produžetka. Pre toga Engleska je bila u seriji od šest vezanih pobeda, od čega tri na Vembliju. Ali samo dve godine od finala Nemci su zabeležili prvu pobedu nad Gordim Albionom u prijateljskoj utakmici i od tada se klatno pomera na nemačku stranu.

Kada se gledaju velika takmičenja Nemačka i Engleska su sedam puta odmeravale snage. Prvi put te 1966. a od tada su Englezi još samo jednom slavili. Na EURO 2000. u grupnoj fazi 1:0. Ispostavilo se da su obe selekcije upravo u toj fazi završile takmičenje. U preostalih pet utakmica Nemci su slavili četiri puta, od čega dva puta tek posle penala. Pored onog EURO, tu je i polufinale Svetskog prvenstva 1990. a nerešeno je bilo na Svetskom prvenstvu 1982.

Tradicija nikako nije na strani Engleza. Ali možda je baš trenutak da se ona prekine i to da uradi jedan od najvećih tragičara novije istorije engleskog reprezentativnog fudbala.

SK

Komentari