JOKIĆ TROŠI VREME, A ZA ŠTA?! Denever nije ni blizu NBA prstena, Nikola sam ne može, Marej i Poter ne igraju...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • JOKIĆ TROŠI VREME, A ZA ŠTA?! Denever nije ni blizu NBA prstena, Nikola sam ne može, Marej i Poter ne igraju...

Majkl Meloun kao da se predao. Jeste posle trećeg poraza Denvera u seriji sa Goldent Stejtom pričao kako je ponosan na ekipu, kako su konačno pokazali karakter i kako se neće predati uprkos zaostatku od 0:3, ali možda onda nije trebalo da nekih sat i po pre početka utakmice kaže da su njegovi Nagetsi kao odavno zastareli ford pinto dok se trka sa luksuznim maseratijem.

S tim da je – bio u pravu.

Nagetsi u odsustvu Džamala Marija i Majka Portera mogu da se uzdaju samo u Nikolu Jokića. Istina, Jokića u naponu snage oličene i u statusu ozbiljnog kandidata za drugu uzastopnu MVP nagradu. Koliko je 27-godišnji Somborac dominantan potvrdio je i u trećoj utakmici sa Golden Stejtom: ubacio je 37 poena, imao 18 skokova i pet asistencija.

Pa opet, kad je pri zaostatku od 109:111 tri minuta i 20 sekundi pre kraja Golden Stejt shvatio da može da postane gusto usledila je serija od 11:2 i Denver je poražen. Nije do taktike, niti želje za pobedom, Voriorsi su prosto – kvalitetniji. Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin… I Džordan Pul je ponovo zablisao i u trećoj utakmici, s 27 poena…

“Prokockali smo još jednu sjajnu Nikolinu partiju. Ali pobeđujemo zajedno i gubimo zajedno”, kratko je rekao Meloun.

Problem je samo što Denver nije potrošio samo jednu Jokićevu partiju. On ga je doduše i stvorio, ali već počinje da mu troši najbolje godine života. U timu koji objektivno nije ni konkurentan u borbi za šampionsko prstenje. Ovaj poraz protiv Golden Stejta je Denveru, ako uračunamo i kraj prošle sezone, bio sedmi uzastopni u plej-ofu.

Uzalud sada sve one priče o tome šta bi bilo kad bi bilo i da li bi Denver mogao više sa Marijem i Porterom. Naravno da bi mogao. Ali morao je nešto i bez njih. Vil Barton i Aron Gordon su ipak limitirani igrači.

Tako smo došli u situaciju da u jeku debate oko toga da li je Jokić zaslužio da i drugu godinu uzastopce ponese priznanje za najboljeg u regularnom toku sezone vladajućem MVP-u preti opasnost da i drugi put u nizu plej-of završi “počišćen”. Prošle godine je u polufinalu Istočne konferencije to uradio Feniks, sada Golden Stejt ima “meč loptu” već na prvom stepeniku.

Ugledni Atletik tako piše da je uprava kluba iz Kolorada Jokiću dala volan rashodavanog pinta i pustila ga da vozi dok se sve ne raspadne. Lokalni Denver Post ga poredi sa Fredom Kremenkom koji u kultnim “Flinstonovima” tabanima gura praistorijsku mašinu. Protiv maseratija. I nigde ne stiže.

Nije do Jokića naravno. Ali vreme je da predsednik Tim Koneli svom najbržem vozaču obezbedi bar gume dovoljno dobre da može da se ponada da će stići do cilja.

U suprotnom će Jokić biti pred ne baš tako jednostavnim izborom. Mogao bi da potraži novi klub, sa realnim šansama da bar napadne titulu. To bi ipak značilo da se odriče potencijalno rekordnog NBA ugovora koji bi trebalo da bude potpisan na 241.000.000 dolara i da Nikolu veže za Denver do kraja sezone 2027/2028. Ako taj dogovor propadne Jokić bi na leto 2023. postao slobodan igrač.

Lako je praviti se pametan i savetovati Jokiću da ide, ali ugovor od 241.000.000 ne odbija se tek tako i svako ko tvrdi drugačije nije iskren prema sebi.

S druge strane, Meloun je bio iskren kada je komentarisao krajnje domete ovog tima.

“Uporno ponavljam: ubijam batinama već mrtvog konja… Teško je uzdati se samo u Nikolu Jokića kad je sva pažnja na njemu”.

Mozzartsport

Komentari