SANČO I FELIKS NAJSKUPLJI IGRAČI DO 20 GODINA, NJIHOVA VREDNOST JE VIŠE OD 100 MILIONA! Od srpskih fudbalera Vlahović je 47. I njegova cena je...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • SANČO I FELIKS NAJSKUPLJI IGRAČI DO 20 GODINA, NJIHOVA VREDNOST JE VIŠE OD 100 MILIONA! Od srpskih fudbalera Vlahović je 47. I njegova cena je...

Male su šanse da će se u svetu fudbala pojaviti istovremeno dvojica "vanzemaljaca", kao Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, koji su od 2008. osvojili skoro sve "Zlatne lopte". Međutim, vreme radi protiv Argentinca i Portugalca, tako da je samo pitanje sezone kada će ih sa scene skloniti mlade nade koje naviru, a specijalizovani sajt "Transfermarkt" je napravio listu najskupljih igrača planete do 20 godina, koji bi mogli da obeleže narednu deceniju.

Iznad svih je krilni napadač Borusije Dortmund Džejdon Sančo, koji je procenjen na čak 120 miliona evra. Momak rođen u Londonu, karijeru je u mlađim selekcijama počeo u Votfordu, odakle je otišao u Mančester siti, i onda su "građani" napravili veliku grešku, pošto su da prodali "milionerima" za 7,8 miliona. Sančovi roditelji su, inače, iz Trinidada i Tobaga, ali Džejdon nije imao dilemu čije će boje braniti, i već je nastupio 11 puta za Englesku.

Drugi je Žoao Feliks, koji igra na istoj poziciji kao Sančo. Portugalac je jedini još uspeo da dođe do magične granice, jer je procenjen na 100 miliona evra. Prošlog leta, Atletiko ga je platio i više, u kasu Benfike slilo se 125 miliona evra.

Nemački reprezentativac Kai Haverc, sa 90 miliona, zauzeo je treće mesto, a iza ofanzivca Bajera iz Leverkuzena u Bundesligi, smestio se štoper Juventusa Matijs de Liht (75). Holanđanina, jedinog defanzivca u deset najvrednijih nada, u junu iz Ajaksa "stara dama" dovela za 85,5 miliona. Tamo zasad nije opravdao potencijal, ali se kotira visoko na tržištu.

Da Borusija ima najveći potencijal, i to ne samo zbog Sanča, potvrđuje i činjenica da u svojim redovima ima i Erlinga Halanda. Norvežanin visok 194 centimetra nemilice trese mreže, i ako tako nastavi mogao bi da napreduje na listi i da podigne cenu od 60 miliona evra.

Pored "milionera", još samo Real može da se pohvali dvojcem u "top 10", s tim što su obojica tih fudbalera Brazilci. Interesantno je da je Vinisijus Žunior, strelac prvog gola u nedeljnom "klasiku" (2:0), rangiran potpuno isto kao saigrač Rodrigo, koji nije ni dobio šansu da zaigra protiv Barselone (po 50 miliona).

Nemaju samo "karioke" tandem na spisku, već i "trikolori". Mateo Genduzi iz Arsenala (50 miliona) i Ibrahima Konate iz Lajpciga (45), trebalo bi da budu garancija da će 21-godišnji Kilijan Mbape, generalno najvredniji fudbaler planete, imati odlične saigrače i u budućnosti.

Nikolo Zaniolo, ofanzivni fudbaler Rome, predstavnik je četvorostrukog prvaka sveta Italije. Igrač koji je pet puta nastupio za nacionalni tim i postigao dva gola, sa 50 miliona evra u rangu je Rodriga, Vinisijusa i Genduzija.

Među srpskim fudbalerima do 20 godina, rekorder po vrednosti je centarfor Fiorentine Dušan Vlahović, koji je procenjen na 18 miliona evra, i 47. je na svetskoj listi.

Iza napadača "ljubičastih" se nalaze Strahinja Pavlović (8 miliona evra, Partizan), Filip Stevanović (4, Partizan), Dejan Joveljić (4, Anderleht), Slobodan Tedić (2, Čukarički).

PRVIH DESET

1. Sančo (Borusija D.) 120

2. Feliks (Atletiko) 100

3. Haverc (Bajer L.) 90

4. De Liht (Juventus) 75

5. Haland (Borusija D.) 60

6-9. Genduzi (Arsenal) 50

6-9. Rodrigo (Real) 50

6-9. Zaniolo (Roma) 50

6-9. Vinisijus (Real) 50

10. Konate (Lajpcig) 45

o Po "Transfermarktu", u milionima evra.

PREKO "STOTKE" 19 IGRAČA

Vrednost od najmanje 100 miliona evra ima 19 fudbalera, bez obzira na godine. Broj jedan je 21-godišnji Francuz Kilijan Mbape sa 200, ispred Engleza Rahima Sterlinga i Brazilca Nejmara (po 160 miliona).

Lionel Mesi je tek na osmoj poziciji (140), dok Kristijano Ronaldo uopšte ne pripada ovom društvu (75, 45. mesto).

Novosti.rs

Komentari