UMRO JE MARADONA, SVET TUGUJE! Nije bilo u istoriji sličnog, za to kako je igrao i kako je živeo, TREBALO JE IMATI NE JEDNO, NEGO DVA SRCA!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • UMRO JE MARADONA, SVET TUGUJE! Nije bilo u istoriji sličnog, za to kako je igrao i kako je živeo, TREBALO JE IMATI NE JEDNO, NEGO DVA SRCA!

Za takav život koji je najvećim delom bio ples, za takva uzbuđenja koja je proizvodio, za feštu koju je živio, nije bilo u istoriji sličnog. To je ono najbolje iz karnevalskog sveta iz kojeg je dolazio. Za taj život dečaka koji je napravio put od sirotinjskog dijela Buenos Airesa, od sirotinjske kućice do prvaka sveta, do prvaka svih klubova za koje je igrao, trebalo je imati ne jedno, nego dva srca.

Ovako je reagovao Maradonin prijatelj Emir Kusturica na vest o smrti El Pibea!

- On je jedan od likova kojima se završava 20. vek. Kad se ta aleja velikana koji su objedinjavali ne samo sport, nego i politički stav i borbu protiv nepravde upotpuni, tek tada će biti moguće reći da je 20. vek završen. On je jedan od poslednjih koji je razgovarao sa mojom majkom, noć pred njenu smrt, i moja vezanost za njega prevazilazi svakako odnos režisera i glumca dok smo snimali film. On je jedna u nizu ikona zapadnog sveta, i da je danas živ Endi Vorhol on bi stavio Maradonu pored Merlin Monro, i svih drugih najizrazitijih ličnosti kojima je obilovala druga polovina prošlog veka - rekao je za "Iskru" Emir Kusturica.

Dijego Maradona, jedan od najvećih fudbalera ikad umro je u 61. godini u svom domu od srčanog udara dve nedelje nakon što je napustio bolnicu u kojoj je imao operaciju zbog krvnog ugruška na mozgu

Rođen je 30. novembra 1960. u Buenos Airesu. Maradona je doveo Argentinu do naslova Svetskog prvaka 1986., što je vrhunac njegove ogromne karijere. Igrao je za Argentinos Juniors, Boka Juniorse, Barselonu, Napoli gdje je uzeo dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva, te Sevilju, Newell's Old Boyse, a karijeru je završio kod kuće, u Boka Juniorsima.

Njegovu karijeru i život obelečila je i ovisnosti o drogi i alkoholu.

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa, a posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate.

Pamti se i njegov potez poznat kao "božja ruka" koji je eliminirao Englesku sa Svetskog prvenstva 1986.

Teleks.info/Mediji


Komentari