LOŠI ŠPANCI, PROSEČNI ENGLEZI I BRUTALNI DIMAMO! Pet stvari koje su obeležile prvo kolo Lige Šampiona, čeka nas nikad neizvesnije takmičenje!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • LOŠI ŠPANCI, PROSEČNI ENGLEZI I BRUTALNI DIMAMO! Pet stvari koje su obeležile prvo kolo Lige Šampiona, čeka nas nikad neizvesnije takmičenje!

Završeno je prvo kolo novog izdanja Lige šampiona, a u njem,u je bio popriličan broj iznenađenja, ali i utisak da bi ova sezone mogla ići neočekivanim tokom.

Iz gomile svega toga, Slobodna Dalmacija je odabreala pet stvari koje su obeježile prvih 16 utakmica. Analizu prenosimo u celini!

1. ŠPANSKA DOMINACIJA JE ZAVRŠENA

Dominacija koju su španski klubovi imali poslednjih godina, čini se kao daleka prošlost.

Real Madrid je očekivano poražen na gostovanju u Parizu, ali nemoć Zidaneove ekipe da uputi ijedan udarac u okvir protivničkog gola je šokantna. Domaćini nisu baš poznati po defenzivnoj stabilnosti, a kada uzmemo u obzir da su bez Mbapea, Nejmara i Kavanija pobedili 3:0, Kraljevski klub bi se trebao ozbiljno zamisliti.

Njihovi gradski rivali uspeli su se izvući iz ponora i spasiti bod u utakmici protiv Juventusa, a iako su većim delom utakmice bili bolja momčad, obrambeni problemi još su jednom došli do izražaja.

Barselona je, pak, večer pre togau potpunosti nadigrana u Dortmundu, a da nije bilo fantastičnog Ter Stegena i da je Rojs bio malo prisebniji u barem jednoj od četiri velike prilike u kojima se našao, Borusia bi gotovo sigurno upisala pobedu.

Obraz Španjolcima osvetlala je Valensia, koja je na Stamford Bridžu pobedila Čelzi, iako je vrlo lako moglo završiti 1:1, da je Ros Barklej bio malo prisebniji kod izvođenja kaznenog udarca.

2. TOTEHHEM JE U KRIZI

Ono što se naziralo od početka sezone, sinoć je dobilo svoju potvrdu - Totenhem ima velikih problema u svojoj igri i teško će ponoviti prošlosezonski uspeh.

Nesigurnost oko statusa Kristiana Eriksena i tenzije koje su se navodno pojavile na relaciji Poketino - Fertongen učinile su svoje pa su Sparsi do sada pružali dosta neuverljive predstave.

Na gostovanju kod Olimpijakosa prisutni su bili isti problem. Iako su već u 30. minutu imali prednost od 2:0, domaćini su bili bolja ekipa i stvarali bolje prilike. Zahvaljujući pritisku i dosta smušenoj odbrani gostiju, Olimpijakos je do 54. minute već izjednačio i taj rezultat uspeo sačuvati do kraja, može se reći potpuno zasluženo.

Poketina čeka težak posao i što pre treba pronaći način kako motivisati ekiou da još jednom pokuša napasti "ušati" pehar, jer kao što mnogo trofeja može dovesti do zasićenja kod igrača, isti efekt mogu imati i česti neuspješni pokušaji njihovog osvajanja.

3. PREVIŠE RED BULA

Leipzig je ove sezone upao u grupu u kojoj se nameće kao glavni favorit za prvo mesto, a u prvom je kolu tu ulogu i opravdao.

Pobeda na teškom gostovanju kod Benfike, koja im je bila ukupno peta iz šest ovosezonskih utakmica, još jednom je pokazala da bi njemački Red Bull mogao biti jedno od najugodnijih iznenađenja ove sezone.

Predvođeni jednim od najboljih mladih i najinovativnijih trenera na svijetu Julianom Nagelsmannom, Lajpcig igra fantastično. U njihovom slučaju formacija je samo mrtvo slovo na papiru, jer se tokom utakmice može videti menjanje nekoliko različitih sistema, a igrači se, zahvaljujući odličnom taktičkom razumevanju, osjećaju ugodno u svakom od njih. Rezultat je iznimno fluidan i efikasan nogomet kojeg bi se svi trebali pribojavati.

Njihov sestrinski klub iz Salzburga napokon je uspeo doći do grupne faze najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, po prvi puta nakon preimenovanja, a debitovao je na fantastičan način.

Kod kuće su pobedili belgijskog prvaka Genk s visokih 6:2, a junak utakmice bio je mladi Erling Braut Haaland koji je u samo 45 minuta postigao hattrick.

Visoki tempo, brza tranzicija i odlično organiziran direktni fudbal osigurao je Austrijancima 26 udaraca, od čega 13 u okvir i sedam velikih prilika, a sve uz samo 46% poseda. Time su pokazali da će imati što za reći u grupi, uprkos činjenici da su tamo još Liverpul i Napoli.

4. SVI DANAS IGRAJU FUDBAL

Za početak ova floskula treba se posmatrati sarkastično i nipošto nije namenjena da na bilo koji način degradira klubove koje ću u nastavku spomenuti.

Slavija Prag izvučena je u grupu smrti i činilo se kao da će svaki bod koji osvoji biti iznenađenje, ali već u prvoj utakmici, i to na teškom gostovanju na San Siru, pokazali su da znaju igrati i da imaju kvalitetu.

Česi su parirali Interu u svim segmentima igre, a čak su stvorili nekoliko dobrih prilika. U vodstvo su došli u 63. minuti preko Olayinke, ali Inter ne bi bio Inter da u sudačkoj nadoknadi nije izjednačio nakon prekida. Gosti su ostavili bolji dojam, a insistiranje na igri iz zadnje linije čak i pod pritiskom pokazalo je da nisu bili impresionirani protivnikom.

Možda najveće iznenađenje prvog kola napravio je zagrebački Dinamo, i to ne zbog pobede kao takve, već zbog načina na koji su do nje došli.

Bjeličino detektovanje Atalantinih slabosti i fantastično odrađena taktička priprema osigurala je njegovoj ekipi apsolutnu dominaciju i visoku pobedu koja je odjeknula Evropom. Čeka ih još pet teških utakmica, ali ako će ovakvu predstavu ponoviti još koji put, drugo mesto možda i neće biti nedostižno.

5. OČEKUJE NAS NAJNEIZVESNIJA LŠ

Uprkos sportnom penalu koji je prelomio utakmicu, Napoli je nadigrao Liverpul i zasluženo pobedio. Redsi su pritili iz kontranapada, u čemu ih je gotovo nemoguće zaustaviti, ali Kulibali je fantastičnim postavljanjem i reakcijama uspio onemogućiti gostujuće napadače i tako svesti opasnost na minimum.

S druge strane, napad domaćina je stvorio nekoliko dobrih prilika i otkrio mane Liverpulove zadnje linije, te pokazao kako obrana naslova najbolje ekipe u Evropi neće biti lagan zadatak za Klopovu družinu.

Borussia je, kao što smo već rekli, u potpunosti nadigrala Barselonu i pravo je čudo kako nisu uspeli doći do pobede. Marko Rojs često je dolazio u izgledne situacije, ali nažalost po nemačku ekipu nije bio priseban u završnici.

Vezni red žuto-crnih odradio je odličan posao, kao i Mats Humels koji je pokazao da je upravo on ono što je trebalo Borusiji da bi izgledala kao ekipa sa glavom i repom.

Favre je fantastičan trener čiji timovi uvek igraju atraktivan fudbal, a činjenica da su zadržali svoju mrežu netaknutom u utakmici protiv moćne Barselone daje do znanja da bi ove sezone mogli daleko stići.

Novo kolo na redu je za dve nedelje, a tada ćemo videti hoće li se nastaviti trend iz prvih utakmica ili će se slika malo promeniti. Ovako kako sada stvari stoje, niko nije siguran i nikoga ne treba otpisati.


Komentari