KOSANOVIĆ NEMA DILEMU, UNIŠTILI SU SVE ZA PET GODINA, MI SMO U ŽIVOM BLATU! Legendarnog trenera nije iznenadio krah Orlova!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • KOSANOVIĆ NEMA DILEMU, UNIŠTILI SU SVE ZA PET GODINA, MI SMO U ŽIVOM BLATU! Legendarnog trenera nije iznenadio krah Orlova!

Milorad Kosanović već godinama unazad priča šta se sprema srpskom fudbalu sa ovom vlašću i ovim rukovodiocima i zato nije iznenađen neuspehom "orlova" protiv Škotske.

- Zašto bih? Pa, u najavi sam rekao da smo po kvalitetu selekcija trećeg ranga, a po razumevanju fudbala zaostajemo za Evropom 15, 20 godina. Pričam ja godinama da se sistem vrednosti urušava, da se radi pogrešno. Ali, ko mene sluša? Zašto nam je tako kako nam je, zaboraviće se ovaj neuspeh za dva dana, lopta će i dalje da se kotrlja - kaže iskusni trener Kosanović za Direktno.rs.

Slaba igra "orlova" i neuspeh su odraz svih dubokih unutrašnjih problema našeg fudbala.

- Mnogo se olako i paušalno gleda na fudbal u Srbiji, priča se o sistemima igre, a sistem je samo deo nečega što se zove "mehanizam igre". Mi to ne razumemo ovde, ne razume, nažalost, ni 90 odsto trenera u Srbiji. Nema neke razlike u kvalitetu igrača Srbije i Škotske, naši su darovitiji, ali zbog nerazumevanja modernog fudbala, shvatanja igre, načina rada i hiljadu ozbiljnih stvari mi nismo na EURO. Sve smo zanemarili, uništili smo sistem rada, izgubili kontakt sa svetom šta se i kako radi na unapređenju kvaliteta igre. Zato ličimo kao selekcija na šta ličimo...

Igra reprezentacija je opet i refleksije rada trenera, ne beži od te činjenice ni Kosanović ali ne želi da komentariše rad selektora Ljubiše Tumbakovića.

- Tačno je da tim igra kako ga trener pripremi, ali ja zaista ne znam kako je Tumba radio, da li je imao vremena da uradi to što je zamislio, u kom su mu stanju igrači. Neću da pričam paušalno jer Tumbaković je samo posledica urušenog sistema. Mi smo krivi što smo dopustili ovima kojen ni ime ne želim da pominjem da rukovode fudbalom, da rade to što rade. Pa, za pet godina su uništili gotovo sve.

Omladinska selekcija Srbije, podseća Kosanović, bila je prvak sveta pre samo pet godina.

- Imali smo svetske prvake pre pet godina a danas nemamo igrače? Neka druga država bi danas imala i selekciju i igrače top svetske klase, a mi? Kod nas se gleda da se samo što pre igrač proda, stavi novac u džep a šta će biti sa njim posle toga, hoćemo li ga imati valjanog u selekciji, nikog nije briga. Ko rukovodi, ko radi sa njima, šta se radi sa njihovim razvojem... Ma, ovo je mnogo ozbiljna tema za novinski članak, ja agitujem već godinama da se sedne za okrugli sto, da se razmene mišljenja, da se krene putem oporavka. Neme volje za to. Zato svi negde koračaju u Evropi a mi samo propadamo sve dublje u živo blato - kaže Kosanović.

Direktno

Komentari