TREĆA ZVEZDICA IZNAD ZVEZDINOG GRBA: SRBIJA 1946. IMALA DVA PRVAKA! Baš kao i Hrvatska - Hajduk i riječki Kvarner!

    Podeli
  • TREĆA ZVEZDICA IZNAD ZVEZDINOG GRBA: SRBIJA 1946. IMALA DVA PRVAKA! Baš kao i Hrvatska - Hajduk i riječki Kvarner!

Zvezda je prišila i treću zvezdicu iznad klupskog grba, što znači da je zaokružila 30 titula državnog prvaka, računajući i onu iz 1946. godine. Skupština FS Srbije priznala je nedavno Zvezdi titulu iz 1946, iako je za to takmičenje, odlukom Fiskulturnog saveza Jugoslavije, održano kao kvalifikaciono za popunu Prve fudbalske lige.

Ispada sad da je Srbija te 1946. godine imala dva prvaka - Crvenu zvezdu i subotički Spartak. Zvezda je, naime, u kvalifikacionom takmičenju na teritoriji Srbije (bez Vojvodine, kao autonomne oblasti) bila najbolja, a pored nje u prvu ligu se plasirao niški Železničar. U Vojvodini, koja je bila podeljena na severnu i južnu grupu, a davala je jednog predstavnika za popunu Prve lige, odluka je doneta u dvomeču. Tada je subotički Spartak, kao prvak severne grupe, bio bolji od najboljeg u južnoj grupi, novosadske Sloge. Kvalifikacije u atonomnoj oblasti Kosmet te godine, zbog trajanja sukoba sa albanskim odmetnicima, nisu održane.

Dakle, iz Srbije su se u Prvu ligu plasirali Crvena zvezda i niški Železničar (prvi i drugi u kvalifikacijama na prostoru Srbije, bez Vojvodine i Kosmeta) i subotički Spartak, prvak Vojvodine, koja je i tada pripadala Srbiji, odlukom Velike narodne Skupštine, od 15. novembra (12. novembra po starom kalendaru) 1946. u Novom Sadu. Međunarodno priznanje prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji usledilo je tek juna 1920. godine, potpisivanjem mirovnog ugovora Kraljevine Srbije i Mađarske u Trijanonu i ostalo je na snazi do današnjeg dana, dakle važilo je i 1946. godine.

Šta je bilo sa beogradskim Partizanom?

Odlukom Fiskulturnog saveza Jugoslavije, Fudbalski klub Partizan, kao klub Centralnog doma JNA, direktno se kvalifikovao kao predstavnik JNA. I tu su bile predviđene kvalifikacije, na nivou JNA, ali nisu održane, jer se Fiskulturni savez Jugoslavije tu ništa nije pitao, o prvaku JNA odlučivali su isključivo generali, koji su, jasno, bili uz Partizan.

Sporno je i danas što je Nogometni savez Hrvatske, posle osamostaljenja 1991, splitskom Hajduku, kao prvaku dela Hrvatske, priznao titulu prvaka države za 1946. godinu. Hajduk je u tom, takođe kvalifikacionom takmičenju po jednostrukom bod sistemu (isto kao u Srbiji, bez Vojvodine i Kosmeta) bio bolji od zagrebačkog Dinama (kao drugi postao prvoligaš). Nije sporna Hajdukova titula samo zbog jednostrukog bod sistema, već što ni i u Hrvatskoj te 1946. godine nije odigrano jedinstveno takmičenje na nivou republike, nego se igralo na "na dva fronta". U Hrvatskoj je postojala još jedna kvalifikaciona grupa - prvenstvo dela Hrvatske, oslobođenog od italijanske okupacije, gde je prvak bio riječki Kvarner.

Dakle, i Hrvatska je 1946. godine imala dva prvaka, splitski Hajduk i riječki Kvarner.

Zavrzlama sa prvacima Srbije i Hrvatske iz 1946. godine se nastavlja, jer su nacionalni savezi ove dve države proglasili šampionima klubovi koji su bili prvi u kvalifikacijama održanim samo na delu teritorija tadašnjih republika u sastavu FNR Jugoslavije. Priča o prvaku Srbije za 1946. trebalo bi da dobije konačan epilog pred Upravnim sudom Srbije, jer se na odluku Skupštine FS Srbije, da Crvenu zvezdu proglasi šampionom, žalio Partizan.

Komentari