OPORAVAK SRPSKOG RUKOMETA...?! TREBA KRENUTI OD POČETKA, IMA NOVIH IMENA! Milena Delić jasna: Mladi su temelj i baza!

    foto: RSS
    Podeli
  • OPORAVAK SRPSKOG RUKOMETA...?! TREBA KRENUTI OD POČETKA, IMA NOVIH IMENA! Milena Delić jasna: Mladi su temelj i baza!

Nova predsednica Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije Milena Delić konstatovala je da predstoji puno rada sa svim selekcijama kako bi se rukomet vratio na nekadašnje staze uspeha. Gostujući u Jutarnjem programu RTS istakla je očekivanja da će na predstojećim takmičenjima obe naše selekcije dati svoj maksimum.

Rukometna organizacija je napravila istorijski potez izborom Milene Delić na čelo Rukometnog saveza Srbije, a ona je istakla da je pred njima veliki zadatak povratka naših selekcija na rukometni vrh Evrope i sveta, gde smo nekada pripadali.

"Potrebno je mnogo toga. Potrebno je prvo krenuti iz početka. Činjenica je da rezultata velikih nemamo, znači potrebno nam je vreme, strpljenje i stvaranje mlađih selekcija. Rad na omasovljenju, zatim selekcija, stvaranje reprezentativaca, edukovanje trenera, sve kroz dobre programe a naš deo posla je da im obezbedimo najbolje uslove za sve to.", istakla je Milena Delić.

Dakle, mladi su...

"Mladi su temelj i baza. Jer bez kontinuiteta stvaranja igrača ne možemo da očekujemo rezultate. A onda ni publiku, jer to je sve povezano zato što se interesovanje povećava kada postoje rezultati."

Muški deo tima očekuju utakmice sa Francuskom i Grčkom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Da li je ovo novi početak? Jer, na spisku selektora Đirone ponovo su na primer Petar Nenadić i Marko Vujin. Ali i neka nova imena.

"Ima novih imena i mislim da je gospodin Đirona doneo neku novu energiju, novi način rada. Približio je malo evropski klupski rad u našu zemlju. Mislim da se uklapa u tu našu priču gre piramidalno postavlja planove i programe u selekcijama kako treba da se radi. Ne možemo da dozvolimo da u seniorsku selekciju dođe igrač koji ne zna neka osnovna pravila igre, a to nam se ranije dešavalo. To je zapravo i razlog zbog koga mi i nismo mogli da dođemo do većih rezultata. A što se Nenadića i Vujića tiče, oni jesu bili na spisku ali, na žalost, zbog povreda koje su u međuvremenu zadobili, nećemo moći da računamo na njih do oporavka."

Podsetimo, muške reprezentacije neće biti na svetskom prvenstvu, jer je, zbog korone, Evropska rukometna federacija odustala od baraža, i proglasila Sloveniju učesnikom prvanstva u Egiptu. Doduše, kriterijum je bio bolji plasman na ranijim prvenstvima. Koliko je važno da se zato što bolje odigraju kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo?

"Važno je učestvovati na svakom prvenstvu. Do sada nam je bio cilj biti učesnik na Evropskim i Svetskim prvenstvima, međutim to nam u budućnosti neće biti isključivo ciljevi već da jednog dana dođemo i do nekog većeg uspeha.Naravno i kvalifikacije su u nezgodno vreme jer su pomerene zbog ove situacije sa koronavirusom, pa nas u nekoliko dana očekuju tri utakmice. U toj grupi je i Belgija, ali vidimo šansu da možemo da se plasiramo dalje."

Rukometaši Srbije će sutra u Zrenjaninu igrati protiv Francuske, a četiri dana kasnije protiv istog protivnika na gostujućem terenu. Srbija će 13. januara u Zrenjaninu dočekati Grčku, a Milena Delić je istakla dosadašnju odličnu saradnju u organizovanju ovakvih događaja.

Delić je istakla da žensku rukometnu selekciju očekuje najvažnije takmičenje, kvalifikacije za Olimpijske igre koje će se u martu održati u Mađarskoj. Iako su u jako teškoj grupi u kojoj su Rusija, domaćin Mađarska i Kina, a samo dve reprezentacije mogu izboriti plasman, ne,a sumnje da će naše rukometašice učiniti sve da ostvare san svih sportista i učestvuju na Olimpiskim igrama, a savez će sve učiniti da imaju što bolje pripreme.


Komentari