FEDERER PROVALJEN, KORISTI POSEBNU VRSTU DOPINGA (DROGE), ZATO JE U VRHU I U 37 GODINI: Nemački naučnik otkrio dugo čuvanu tajnu!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • FEDERER PROVALJEN, KORISTI POSEBNU VRSTU DOPINGA (DROGE), ZATO JE U VRHU I U 37 GODINI: Nemački naučnik otkrio dugo čuvanu tajnu!

Poznati neuronaučnik Metju Volker otkrio je tajnu dugovjčnosti Rodžera Federera.

Švajcarac igra sjajno i u poznim teniskim godinama, nije se teže povređivao u karijeri, za šta postoji jedan od važnih razloga, o čemu je Voker detaljno pričao.

- San je možda najveća legalna droga za poboljšanje performansi i sportskih rezultata. Nekoliko sportista je koristi prilično dosta, možete videti to kod Rodžera Federera, koji spava po 12 sati, uz dremku tokom dana od dva sata. Jusein Bolt, poznati sprinter, praktikuje da spava između 9 i 10 sati, uz pažljivo merenje trenutka tokom dana kada će dremati. Jedan svetski rekord oborio je kada je bio budan tek 35 minuta, poslije dremke, došao je i postavio novu granicu. Oni znaju moć sna, koriste je, Lebron Džejms spava 12 sati, iako radi pakleno - kaže Voker.

- Svi oni znaju da ti san na taj dan popravlja igru, a poslije utakmica, san je kritičan zbog toga što vam treba obnavljanje i oporavak. Kada igrate na visokom nivou, imate hroničnu potrošnju tela koja zahteva san, koji je fanastičan za redukciju te potrošnje. Brzina oporavka je mnogo bolja kada spavate posle utakmice, mnogi imaju utakmicu za utakmicom, pa je bitno da se oporave. Zato je san posle bitan kao san pre.

Posebno je važno raditi na tome da povrede budu retkost.

- Ako spavate šest sati ili manje, za 30 posto smanjujete svoje mogućnosti, ako trenirate na 10.000 metara, imate lošu noć, biće vam već posle 7.000 metara onako kako bi trebalo da bude na cilju. Smanjićete potencijal disanja, plućima će biti teže, sve to utiče na telo i mogućnost da se "hladi". Na kraju, imate rizik od povrede se povećava. Ako spavate do šest sati, 80 posto je veća šansa da se povređujete. Ako spavate do devet sati, imate 15 do 20 posto šanse za povredu - kaže Voker.

Sport.ba

Komentari