(VIDEO) LUDA, BRILJANTNA, NEPONOVLJIVA - DOVOJNO JE REĆI ANJA ANDERSEN: Legendarna Rukometašica - ovo je priča o njoj!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) LUDA, BRILJANTNA, NEPONOVLJIVA - DOVOJNO JE REĆI ANJA ANDERSEN: Legendarna Rukometašica - ovo je priča o njoj!

Lezbejka, po sopstvenom priznanju. U anketi EHF-a jedna od najboljih igračica u istoriji rukometa. Danski književnici tvrde izuzetno talentovana spisateljica. Po lekarskim dijagnozama srčani bolesnik. Jedni kažu „luda ko struja", a drugi, njih je više, da je emotivna do „bola". Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 1994 godine zaradila nadimak „gvozdena dama". Reč je o Anji Andersen, kontraverznoj Dankinji.

Ženski sport u Danskoj je bio u potpunom zapećku, sve do njene pojave. Ona je bila pionir ženskog rukometa, ne samo u svojoj zemlji, već i u celoj Skandinaviji. Anja je na briljantan način stupila na veliku scenu. I već na startu se videlo da nije reč o običnoj ženi. Specifična po mnogo čemu. Super talentovana, izuzetno temparementna, beskrajno vešta, hrabra, drska kada treba, puna samopouzdanja,... U startu je znala šta želi i novine su bile pune njenih izjava, koje su bile u stilu Kasijusa Kleja.

- Skupljam samo zlatne medalje. Srebro se možda broji, ali ga ne smatram uspehom.

- Reč nemoguće ne postoji u mom rečniku i mom životu. Samo treba nešto želeti dovoljno jako i to će se sigurno ostvariti.

- Niko na planeti zemlji ne može da me čuva.

Ovo su samo tri karakteristične izjave Anje Andersen, sa početka njene blistave karijere. Vreme je pokazalo da je mlada, kako su mnogi govorili bezobrazna Dankinja, bila potpuno u pravu. Praktično je iz „bunara" dovela svoju reprezentaciju do Olimpijskog zlata (Atalanta 1996), dva evropska (Nemačka 1994, Danska 1996) i svetskog (Nemačka 1997).

- Najviši san iznad oblaka nema nikakvog smisla, ako vas ne tera na akciju da ga ostvarite. Ja sam stalno bila u akciji i ostvarila sam sve svoje želje - rekla je na završetku igračke karijere Anja Andersen.

Kakva je bila u sportu takva je i u privatnom životu. Iako, Danska slovi kao navodno liberalna zemlja, kada su u pitanju seksualne slobode Anja je uvek bila na meti opakih tekstova i otvorenih uvreda. Nikada se nije plašila da iskaže svoje emocije, bilo da su one pozitivne ili negativne. Nije bila licemer. Takvi ljudi joj se gade i to u svakoj prilici ističe.

Priznala je da voli žene i da se lako zaljubljuje. Bila je u „vezi" sa više svojih saigračica u raznim klubovima za koje je igrala ili ih je trenirala. Muškarci su joj isključivo služili za iskaljivanje besa, za uvrede, svađe i stalna prepucavanja. Sa njima je celi život na ratnoj nozi.

- Žene se mnogo više plaše grešaka i laži, a muškarci mnogo vole i da lažu i da greše. To je razlog zašto dominiraju na zemaljskoj kugli - uvek je imala jasan stav Anja Andersen.

Kamila Andersen, Mete Melgard, Maren Baumbah su tri njene velike ljubavi. U martu 2006. godine Anja je učinila nešto što nikada niko pre nje nije uradio, a teško je verovati da će to ikada i pokušati. Njen Slagels je gostovao Alborgu, a protivničke igračice su nemilosrdno tukle Mete Melgard, sa kojom je Anja bila u vezi osam godina. Posle jednog snažnog udarca u glavu Melgard je ostala da laži na parketu i Anja je prosto poludela. Povukla je ekipu sa terena i nije je vratila. Kada je pozvana na saslušanje u Savez, rekla je samo jednu rečenicu

- Ma jebite se svi - a, zatim napustila kancelariju. Izvesni funkcioner Rukometnog saveza Danske Jens Erik Fris je ostao zapanjen. Mučenik je uspeo samo da širom otvori usta.

Sudbina je htela da u najboljim godinama zbog bolesti napusti rukomet. Na jednom rutinskom lekarskom pregledu lekari su dali digagnozu: „Insufijencija". Iz nepoznatog razloga Anji je oslabio srčani mišić, koji nije imao snage da u dovoljnoj meri pumpa krv pa je to izazivalo prepunjenost krvnih sudova u nogama i stomaku. Zbog toga je sa nepunih 30 godina morala da kaže zbogom najvećoj ljubavi, rukometu.

- Zašto uvek slušam svoje srce? Zato što u njemu nikada nema tišine - rekla je Anja posle odluke da prestane sa aktivnim igranjem.

Kraj igračke, značio je početak trenerske karijere. Principi, ali i navike su ostale iste. I kao trener je gladna trofeja, svadljiva, pravedna, stroga kada treba, ali i popustljiva samo prema svom timu. Protivnika i dalje organski ne podnosi,... Naravno i kao trener osvaja trofeje. Sa Slagelsom je tri puta osvajala titulu klupskog prvaka Evrope. Ni sada kao trener nema mira. Često dobija crvene kartone zbog psovki upućenih sudijama.

- Kažem sebi pred utakmicu: 'Anja ćuti jer je to ponekad mnogo mudrije', ali onda ne mogu da izdržim. Znam da su neke sudije zaljubljene u mene i svoju ljubav pokazuju dajući mi crvene kartone - šeretski kaže Anja.

Najbolji skeč u istoriji rukometa Danske dogodio se pre pet sezona i naravno, akter je ponovo bila harizmatična Anja. Protestujući na jednu odluku sudija, Andersenova je digla ruku u zrak i pokazala srednji prst arbitru. Dotični je istog sekunda prekinuo utakmicu i prišao joj pokazujući crveni karton. Anja mu se unela u lice i u „poverenju" rekla o čemu se radi. To je kasnije i objasnila na konferenciji za novinare.

- Sudija je grdno pogrešio. Isključio me, a taj srednji prst nije bio namenjen njemu. Gde god da dođem mnoge žene dolaze zbog mene na utakmicu. Dizanjem srednjeg prsta dajem im do znanja da mi se dopadaju - objasnila je Anja uz grohotan smeh prisutnih.

Anjin celi život je borba. Još kada je kao petogodišnja klinka prvi put uzela rukometnu loptu u ruke bori se protiv vetrenjača. Večita borba je i inspirisala da napiše autobiografsku knjigu pod nazivom - „Moje nade za slobodu", koja je u Danskoj već dostigla trocifreni tiraž.

[[yt:

- Rukomet je za mene uvek bio igra, ali život je igra i smrt. Sve to je besmisleno ako u to ne unesete emocije, rekla je na promociji knjige Anja Andersen. Književni kritičari u Danskoj su veoma pozitivno ocenili knjigu i za koju su listom napisali da je vrlo dirljiva, iskrena i provokativna.

ČUDO OD DETETA

Anja je rukometne gene povukla još dok je bila u stomaku. I otac i majka su joj bili rukometaši. Tata Keld je igrao za reprezentaciju Danske na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, a mama Vivi nije dostigla suprugov nivo. Igrala je za Odenze. Još dok je Anja bila u kolicima dovodili su je u dvoranu za trening. Počela je da trenira u petoj godini i to sa devojčicama od osam godina i starijim. Iako, je bila namjlađa bila je već tada najbolja.

- Rukomet je uvek bio jedina tema razagovora u našoj kući. Pa šta sam onda mogla da budem nego rukometašica - priznala je u svojoj knjizi Anja Andersen.

GOLA MIA ZA OPKLADU POPILA KARTON PIVA

Nekadašnja reprezentativka Norveške Mia Hundvin je krajem devedesetih godina „otela" Anji njenu prvu ljubav Kamilu Andersen sa kojom je sklopila brak 2000. godine. Posle tri godine su se razvele, a Mia se kasnije udala za snovbordera Terja Hakonsena sa kojim je i danas u braku i ima dvoje dce. Početkom ove godine Hundvinova je izdala autobiografsku knjigu u kojoj je iznela niz pikanterija iz vremena dok je nosila dres Slagelsa.


- Mnogo predivnih uspomena me veže za Anju. Iako sam joj „otela" Kamilu nikada kod nje nisam osetila zlu nameru ni ljutnju. Sećam se naše titule iz 2002. godine. Anja i ja smo se kladile u karton piva da će ona koja izgubi u povratku popiti karton piva, ali da će morati da se skine gola dok pije. Mi smo postale prvakinje i morala sam da popijem pivo. Naravno, skinula sam se gola i sećam se da je u autobusu u povratku bila ludnica - priznaje Mia Hundvin, koja je u anketi jednog norveškog ženskog lista izabrana za najseksepilniju Norvežanku svih vremena.


Komentari