KRAJ ABA, HRVATI NAPUŠTAJU REGIONALNU LIGU?! Neće da gledaju kako Zvezda i Partizan uzimaju trofeje i paradiraju gomilom stranaca...

    foto: Printskrin/Logo
    Podeli
  • KRAJ ABA, HRVATI NAPUŠTAJU REGIONALNU LIGU?! Neće da gledaju kako Zvezda i Partizan uzimaju trofeje i paradiraju gomilom stranaca...

Hrvatski košarkaški klubovi mogli bi na kraju sezone da napuste ABA ligu, pošto to od njih traži nacionalni košarkaški savez. Legenda jugoslovenske košarke podržava ideju i smatra da regionalna liga ništa nije donela Hrvatskoj u poslednjih dvadeset godina.

Sezona u Jadranskoj ligi još nije privedena kraju, a već sada izgleda da će biti bure – hrvatski klubovi mogli bi da napuste takmičenje i presele se u drugo, pod okriljem Fibe.

Hrvatski košarkaški savez želi da klubovi napuste ABA ligu, kako bi se takmičili u Alpe Adrija kupu, u kojoj su još austrijski, slovenački, češki, slovački i poljski timovi.

Hrvatska je ove sezone imala tri tima u regionalnoj ligi, Cibonu, Zadar i Split, ali nijedan od tri tima nije bio ni blizu plasmana u plej-of.

Ideju da hrvatski klubovi napuste zajedničku ligu sa Srbijom i Crnom Gorom podržao je i legendarni Dino Rađa, sada predsednik Stručnog saveta HKS, koji smatra da ABA liga ništa nije donela hrvatskoj košarci u poslednjih dvadeset godina.

"U utorak smo na sednici ponudili klubovima da igraju Ligu šampiona, Evrokup i Alpe Adrija kup i sve će im biti plaćeno. Ništa nije odlučeno, imaju rok od sedam dana da odluče", rekao je Rađa za Indeks.

"Ukoliko bi to prihvatili, zbog rasporeda ne bi mogli da igraju ABA ligu. Mislim da je to odlično za hrvatsku košarku. Šta nam je to donela ABA liga u poslednjih dvadeset godina? Ništa. Mi životarimo, borimo se za opstanak, a liga se pretvorila u poligon Zvezde i Partizana za dovođenje stranaca. Čudimo se kad nas pobeđuju Rumuni i Poljaci. Hajmo nešto da promenimo, da vidimo kako oni rade i kakvi su im klubovi", rekao je Rađa.

Prema pojedinim informacijama, Split je najbliži odluci da prihvati odluku HKS-a, dok su Cibona i Zadar za sada protiv.

Svoje mišljenje dao je još jedan legendarni košarkaški radnik iz Hrvatske Aleksandar Petrović.

"Sasvim je legitimno da HKS vrši pritisak na sudije da igraju Fibina takmičenja, ali klubovi treba sami da donesu odluku šta će sa ABA ligom, jer su oni ti koji bi trebalo da znaju šta je najbolje za njih", rekao je Petrović.

Klubovi bi odluku trebalo da donesu do 13. maja.

RTS

Komentari