NIJE SLUČAJNO, ZVEZDA JE TITULU SKOVALA U AVGUSTU 2021! Žoc je brutalan trener, ali Partizan nije imao šanse, evo i zašto!

    foto: KK CZ/ABA
    Podeli
  • NIJE SLUČAJNO, ZVEZDA JE TITULU SKOVALA U AVGUSTU 2021! Žoc je brutalan trener, ali Partizan nije imao šanse, evo i zašto!

Crvena zvezda osvajač je ABA lige za sezonu 2021/2022, odbranila je tron i igraće naredne sezone u Evroligi. Partizan je pružio snažan otpor, ali čini se da je ovakva serija bila posledica svega što se dešavalo letos. Te da je Zvezda odradila mudriji posao. Barem na kraće staze.

Tačnije, važan momenat po crveno-bele bio je povratak Dejana Radonjića u klub krajem 2020. godine, što je bila samo podloga za uspešno pravljenje tima na leto.

Tim su napustili Marko Jagodić-Kuridža, Džordan Lojd, Lendri Niko, Kori Volden, Lengston Hol, Aleksa Radanov i Duop Rit. A Radonjić je krenuo sa idejom da dovede igrače koji su ili igrali u Crvenoj zvezdi (pod njegovim vođstvom) ili igrače koji jako dobro poznaju sistem crveno-belih.

Tako je u tim stigao Luka Mitrović koji je već igrao kod Radonjića i bivši je kapiten tima. Zatim Nikola Ivanović (poznaje dobro zemljaka Radonjića, igra dugo u ABA ligi).

Zvezda je potom zadržala Ognjena Dobrića i dala mu novi ugovor (on sve vratio tako što je izborio MVP nagradu).

Crveno-beli su nastavili sa dovođenjem poznatih imena, a najvažnije bilo je naravno u liku Nikole Kalinića, ne samo najboljeg pojedinca, nego kasnije i lidera i nekoga ko je takođe sarađivao sa Radonjićem.

Crnogorski stručnjak otišao je i korak dalje pa je i među strancima tražio poznata lica. Tako je uloga plejmejkera poverena Nejtu Voltersu, bivšem vojniku crveno-belih, a ispod koša je stigao Majk Cirbes, takođe neko ko je igrao kod Radonjića.

Jedina tri igrača koje je Zvezda trebalo da uigrava bili su Ostin Holins i Eron Vajt, dok Stefan Marković, iako nikada nije igrao za crveno-bele, zna dobro šta je Zvezda, ali i šta je odbrana, što je kod Radonjića možda i najvažniji faktor.

I to se i videlo, Holinsu je bilo potrebno dosta vremena da se uhoda, u jednom momentu mu se klimalo mesto u timu, ali je igrao kasnije sve bolje, što se za Arona Vajta ne može reći. I upravo se tu vidi koliko je teško uigrati nove jedinke.

Sa druge strane, Partizan je letos doveo novog trenera u vidu Željka Obradovića, formiran je novi stručni štab, a potom su crno-beli potpisali čak jedanaestoricu igrača!

Trebalo je to sve uigrati... Naravno, Obradović je to i uradio, ekipa je u finalu igrala značajno bolju košarku nego tokom sezone ABA lige, ali možda je upravo to uticalo na konačni ishod jer je Zvezda imala prvo mesto na kraju ligaškog dela i samim tim i prednost domaćeg terena.

Obradović je zajedno sa Zoranom Savićem, doveo Lesora, Mura, Pantera, Avramovića, Ledeja, Kuruca, Vukčevića, Smailagića, Madara, Koprivicu i Glasa!

Potpuno novi tim. Naspram Zvezde u kojoj su se svi poznavali, mnogi i igrali zajedno. Ogromna je to bila startna prednost Zvezde u odnosu na Partizan.

„Žao mi je igrača, doveli smo seriju u pet utakmica protiv ekipe koja ima veliko iskustvo. Nemam nikakvu zamerku na želju igrača. Partizan je napredovao od početka sezone, to je evidentno", rekao je Obradović i ukazao na bitan detalj.

Ne samo da je Zvezda dovela na leto igrače koji se dobro međusobno poznaju, već su ti igrači i mnogo iskusniji i prekaljeniji od mladog Partizanovog tima koji je od iskusnih kajli imao Kevina Pantera, Radeta Zagorca, Nemanju Dangubića i Zeka Ledeja. Od čega Dangubić nije igrao u više od polovine sezone.

Sa druge strane, našli su se preiskusni igrači, među kojima prednjači Nikola Kalinić. Zanimljivo je da su upravo trojke Kalinića, Markovića i Voltersa presudile finalnu seriju. A radi se o igračima koji su u karijeri prebacili preko pleća mnogo toga.

Partizan je imao značajno manje takvih košarkaša na raspolaganju. Možda ga je to i koštalo titule.

Uz vreme potrebno za uigravanje potpuno novog tima. Ali, možda će Partizan na duže staze osetiti dobrobit ovakvog poslovanja i filozofije.

Sputnjik


Komentari