VIDI SE ŽOCOV RUKOPIS, PARTIZAN IMA ČEMU DA SE NADA! Zvezda je uzela ABA, ali...

    foto: KK Partizan
    Podeli
  • VIDI SE ŽOCOV RUKOPIS, PARTIZAN IMA ČEMU DA SE NADA! Zvezda je uzela ABA, ali...

Partizan nije uspeo da osvoji ABA ligu ni da kroz Evrokup dođe do mesta u Evroligi, ali imaju crno-beli zašto da budu zadovoljni. Dobili su lidera, sad samo da nadograde postojeći tim!

Analiza sezone KK Partizan, Panter lider, Ledej podbacio

Partizan je ostao bez trofeja u ABA ligi. U finalnoj seriji izgubio je od Crvene zvezde i sada ima malo vremena da se pregrupiše i posveti domaćem šampionatu. Pre nego što do toga dođe pročitajte analizu dosadašnjeg dela sezone i igrača koji su se pokazali u dobrom i ne tako dobrom svetlu.

Crno-beli svakako imaju za čim da žale, pre svega kada je Evrokup u pitanju, pošto su tamo izgubili dobijen meč protiv Burse. Uspeli su da se izdignu posle toga i pokazali su se kao tvrd orah i u finalnoj seriji regionalnog šampionata. Posle dva poraza dobili su treći i četvrti meč, pa su u petom imali prednost na poluvremenu i onda su pali posle prave drame i nezvesne završnice u duelima sa ekipom koja ima višegodišnji sistem i iskustvo igranja u Evroligi.

Nema sumnje da je Kevin Panter lider Partizana. Kada on igra na svom nivou i kada donosi dobre odluke, ekipi ide dobro. Videlo se to i u finalnoj seriji. Bio je prva napadačka opcija tima, često udvajan, ali je i pored svega toga pokazao zašto je doveden. Ognjen Dobrić je MVP finalne serije, mada je jasno da je Kevin bio najbolji igrač. Da je ušla trojka za produžetak i da se serija završila na drugi način, jasno je ko bi bio MVP.

Istina, imao je neke oscilacije tokom sezone, mada je uprkos svemu tome preuzimao odgovornost kada je bilo najbitnije. Peti meč završio je sa 27 poena i osim Matijasa Lesora nije imao pravu podršku u tom poslednjem duelu.

MATIJAS LESOR - IZNENAĐENJE ZAVRŠNICE

Tokom sezone su Kevin Panter i Zek Ledej proglašavani kao lideri tima. Kevin je to pokazao u ovoj finalnoj seriji, Zek nije. Podbacio je kada je bilo najpotrebnije. Pravio je dosta "neiznuđenih grešaka", pre svega u odbrani. U momentima kada je trebalo da dominira u reketu, kada je Nikola Kalinić imao probleme sa faulovima, a Dejan Davidovac igrao centra, tada se očekivalo od njega mnogo, to nije ispunio. U petom meču dao je devet poena uz užasan šut za tri (1/6), a nekoliko tih šuteva bili su otvoreni.

Uz sve to pravio je neke jeftine faulove. Na kraju krajeva, Partizan bi možda imao prednost domaćeg terena da u poslednjem ligaškom duelu Ledej nije pravio gluposti poput tehničke koju je dobio zbog toga što nije hteo da ustane sa noge Davidovca posle jednog faula.

Za njega je navodno zainteresovan Makabi i ne bi bilo iznenađenje da naredne sezone ne bude u crno-belom dresu.

ALEKSA AVRAMOVIĆ - VIDLJIV NAPREDAK

Aleksa Avramović je tokom sezone pokazao vidan napredak, jedan je od igrača koji je, uz Balšu Koprivicu, verovatno najviše napredovao pod Obradovićem. Energija koju je donosio, trojke, prodori, sve to je pokazatelj da je na pravom putu. Protiv Zvezde je u ligaškom delu sezone postigao 33 poena u jednom meču.

Samopouzdanje i energija kod njega nikada nisu bili problem, ali mu nedostaje malo smirenosti u ključnim momentima. Ukoliko uspe da pronađe rešenje i za to, onda će sledeće sezone dodatno da "eksplodira".

KOPRIVICA, SMAILAGIĆ, MADAR, KURUKS...

Posle devet godina je Partizan uspeo da se vrati u finale ABA lige, pokazao je da ima potencijal i budućnost, sada ostaje da se vidi kako će sve to izgledati u narednoj sezoni. Lidera imaju, tu je nekoliko mladih igrača sa velikim potencijalom, ali nedostaje još par pojačanja za narednu sezonu.

Balša Koprivica je definitivno najviše napredovao, od momka koji se mučio na početku sezone, do jednog od bitnih igrača, sve ovo mu koristi za sticanje iskustva.

Alen Smailagić je za razliku od Koprivice imao drugačiju sezonu. Na početku je dominirao, pa je onda pao. Oscilacije su normalne kod mladih igrača i od njega se očekuje mnogo više, moraće potpuni fokus da bude na košarci i treninzima.

Jam Madar je od starta 2022. godine pokazao sav svoj raskošan potencijal, bio je znatno agresivniji na obe strane terena, pokazao je da može da brani i neke snažnije i iskusnije igrače. Moraće mnogo da radi na šutu, posebno za tri poena. Nije čudo što ga je Boston izabrao na draftu, mada ga čeka dosta posla.

Dalas Mur je imao sezonu punu oscilacija, mada je njegov ulazak u startnu petorku u finalnoj seriji bio pun pogodak sa Željkove strane. Doduše, male su šanse da će biti u timu i naredne sezone. Jedan od stranaca koji je definitivno bio promašaj je Rodions Kuruks koji se već vratio u Letoniju i jasno je da nije u planovima Obradovića i Partizana.

Pred odlazak na zasluženi odmor sledi završnica i pohod na jedini preostali trofej. Serija počinje u petak, rival je FMP. Za to vreme će Obradović, Zoran Savić i čelnici kluba sa nestrpljenjem iščekivati i odluku Evrolige oko specijalnih pozivnica. Ostale su dve vajld-karte, jedna će verovatno otići u Valensiju, a crno-beli se nadaju da će druga stići u Humsku. To bi i te kako pomoglo na planu dovođenja pojačanja...

Mondo

Komentari