ZVEZDA I PARTIZAN U EVROLIGI! NE, NIJE FEJK VEST, POZNATO JE 15 UČESNIKA, OSTALA SU JOŠ TRI MESTA! Šampion ABA, ali gde naći još dva kluba, RUSI NEĆE IGRATI!

    foto: ABA/KK CZ
    Podeli
  • ZVEZDA I PARTIZAN U EVROLIGI! NE, NIJE FEJK VEST, POZNATO JE 15 UČESNIKA, OSTALA SU JOŠ TRI MESTA! Šampion ABA, ali gde naći još dva kluba, RUSI NEĆE IGRATI!

Pobedom Virtusa iz Bolonje u finalu Evrokupa dobili smo i petnaestog učesnika naredne sezone Evrolige, što znači da su ostala još samo tri mesta za popunu.

Ekipa iz Bolonje u velikom finalu Evrokupa pobedila je Bursu 80:67, čime je rezervisala kartu za najbolje evropsko klupsko košarkaško takmičenje.

Izabranici Serđa Skariola pridružili su se tako: Real Madridu, Barseloni, Baskoniji, Anadolu Efesu, Fenerbahčeu, Olimpijakosu, Panatinaikosu, Žalgirisu, Makabiju, Bajernu, Albu, ASVEL-u, Monaku i Olimpiji Milano.

Glavno pitanje koje se postavlja nakon pobede italijanskog predstavnika jeste – šta će biti sa ruskim klubovima i gde su u celoj priči Crvena zvezda i Partizan?

Po svemu sudeći većina ruskih sportova u narednom periodu neće postojati na evropskoj mapi, pa je tako i teško očekivati da će CSKA, kao ekipa koja ima A licencu, igrati u narednoj sezoni Evrolige.

Situacija čak i da se smiri u Ukrajini, sankcije koje će Rusija trpeti trajaće možda i godinama, što dalje znači da će i sport biti pogođen. Pored CSKA za Evroligu konkurišu i drugi bogati klubovi u Rusiji – Uniks, Zenit i Lokomotiva – ali i za njih važi isto pravilo.

Posle Rusa dolazimo do naših velikana – Crvena zvezde i Partizana.

"Večiti" klubovi bore za titulu šampiona ABA lige, koji će gotovo sigurno dobiti šansu da učestvuje u Evroligi. Crveno i crno-beli favoriti su u polufinalnim mečevima i postoji realna šansa da igraju u velikom finalu.

Ako to bude slučaj, pobednik će obezbediti mesto u Evroligi, a s obzirom na situaciju u Evropi nije nerealno i da poraženi bude učesnik elitnog evropskog klupskog košarkaškog takmičenja.

Sve ide ka tome, ali poznato je da Evroliga funkcioniše na druge načine, da je novac prioritet, a ne navijači ili tradicija, te će borba za preostale "specijalne pozivnice" biti žestoka i konkurencija neće biti nimalo za potcenjivanje.

Španci i Turci imaju platežnu moć, verovatno veću od srpskih klubova, ali nemaju ime i armiju navijača iza sebe, te će biti jako zanimljivo kome će pripasti preostale tri pozivnice.

B92.net

Komentari