DEVOKE, A SADA PO EVROPSKO ZLATO! Francuskinje su već viđene šampionke, ali... AKO NEK MOŽE DA IH RASTURI ODNA STE TO VI!

    foto: KSS
    Podeli
  • DEVOKE, A SADA PO EVROPSKO ZLATO! Francuskinje su već viđene šampionke, ali... AKO NEK MOŽE DA IH RASTURI ODNA STE TO VI!

Malo je stvari u srpskom sportu toliko jasno i sigurno kao činjenica da će ženska košarkaška reprezentacija napraviti uspeh na gotovo svakom velikom takmičenju na kojem učestvuje. Tako je i ovoga puta, pošto srpske "lavice" imaju priliku da se ponovo popnu na krov Evrope, nakon plasmana u finale kontinentalnog takmičenja koje se održava u Španiji. Košarkašice Srbije igraće za zlatnu medalju protiv Francuske od 21 sat, direktan prenos je na Prvom programu RTS-a, strim na RTS Planeti (samo za korisnike iz Srbije), a tok meča i kretanje rezultata pratite na našem portalu.

Praćenje svakako neće biti jednostavno kada se u obzir uzme količina živaca stradalih u prethodnih nekoliko dana, ali ako je neko zaslužio da ih ponesemo do velikog trijumfa, onda su to izabranice Marine Maljković.

Srpska reprezentacija odigrala je nestvaran turnir u Valensiji, na kojem je ponovo potvrđeno da su srce, borbenost i želja možda i važniji od taktike, forme, fizičke pripreme pa i protivnika, kada na grudima nosite grb svoje zemlje.

"Od kako su krenule pripreme, dok sam šetala Beogradom ili Zlatiborom, zamišljala sam da igramo finale. To je ogroman san, koji se ostvario", istakla je Maljkovićeva.

Srbija je takmičenje na Pirinejskom poluostrvu započela dramatičnom pobedom nad Italijom posle produžetka i tada je bilo jasno da naše devojke nisu došle samo da učestvuju. Odlučnost da se napravi zapažen rezultat bila je vidljiva od prvog napada i sve je krenulo u dobrom pravcu.

Deklasirana je Grčka, a u duelu za direktan plasman u četvrtfinale napravljen je preokret protiv Crne Gore. Taj uspeh doneo je sada već čuveni okršaj i prvi trijumf nad Španijom na nekom velikom takmičenju.

Srpkinje su u četvrtfinalu prebrodile veliku sudijsku nepravdu i faul u poslednjim sekundama za pobedu Špankinja, posle čega su više puta ponovile da lopta ne laže. Selektorka je izjavila da će se duel sa "crvenom furijom" pamtiti doveka, ali je najavila i borbu za medalju.

Možda igrački i taktički nije bilo sve po planu u prethodnih desetak dana, kako kaže selektorka, ali su "lavice" opravdale nadimak i za svaku pobedu izgarale do poslednje sekunde. Nije i da se plasman dalje nije odlučivao u sekundama...

U polufinalu protiv Belgije, za koju Marina tvrdi da je malo bolja ekipa od naše, čeličnim živcima, ogromnom borbom i uz malu dozu sreće, Srbija je u dramatičnoj završnici došla do pobede. Naše devojke su na sedam sekundi do kraja imale četiri poena viška.

Usledio je šok – Belgija je prvo pogodila trojku, a onda u poslednjoj sekundi oduzela loptu i imala šut za pobedu. Kim Mesdah je pogodila još jedan neverovatan šut, ali, srećom, lopta joj je ostala na ruci po isteku vremena i moglo je da počne veliko slavlje.

"Ne mogu da objasnim koliko sam ponosna što sam ovde, koliko sam ponosna na sve devojke, na stručni štab. Ovo je bukvalno bio trenutak za koji se živi. Samo mi znamo koliko smo uložili. Ta energija koju imamo međusobno, dovela nas je dovde. Jesmo grešile na kraju, dovele smo i sebe i druge do ludila. Na kraju je pobedilo to što smo imali su sebi. Sve je moguće u finalu i treba da verujemo. Finale se igra sa nabojem svih emocija, svom energijom koja je ostala, sa najvećom željom. Verujem da možemo mnogo bolje i da ne dovedemo neku utakmicu u dramu, da konačno odigramo utakmicu kojom ćemo biti potpuno zadovoljne", u dahu je izgovarala Tina Krajišnik.

Veliko finale donosi i velikog protivnika – reprezentaciju Francuske, koja niti jednu utakmicu na Evrobasketu nije dobila sa manje od 12 poena razlike.

Maljkovićeva je podvukla da su Francuskinje favoritkinje, da su ubedljivo najbolji tim na prvenstvu, koji je iz godine u godinu jači. Uz dodatak dve naturalizovane Amerikanke dobile su novu dimenziju u igri koju do sada nisu imale.

Francuskinje su favoritkinje u finalu

Francuskinje su favoritkinje u finalu

"Trikolori" su igrali i lakše polufinale, Srbija se mnogo potrošila i fizički i mentalno, a posebno je došlo do velikog emotivnog pražnjenja. Ipak, recept za finala ne piše se na taktičkoj tabli, ne osmišljava se u glavi, već se nalazi u srcu.

"Bili su favoriti i 2015. Mi kao i uvek idemo teniskom koncentracijom, da pokušamo da naša borba bude na maksimumu svih maksimuma i da vidimo šta će to da nam donese. Borba za dres, borba za Srbiju. Želeli smo da učinimo narod srećnim. To nije fraza, to nas pokreće, posebno jer smo sada zatvoreni od 14. juna, kao u zatvoru i mnogo je teško. U Francuskoj nije bilo tako. Bio je strašan pritisak, mentalni i fizički. Sve je ovo bilo dosta teško i želja da učinimo ljude srećnim nam je dala još veću snagu. Potrudićemo se da se ne obrukamo kada je ta naša borbenost u pitanju", dodala je Marina.

Selektorka je podsetila na veliko finale Evrobasketa od pre šest godina, kada je Srbija osvojila do sada jedino zlato u istoriji. U finalu je tada pala Francuska rezultatom 76:68, posle čega su usledile bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju, odnosno Evropskom prvenstvu u Letoniji i Srbiji.

Najuspešniji period ženske košarke kod nas biće kompletiran finalom ovogodišnjeg šampionata i predstojećim Olimpijskim igrama. Mnoge devojke su ušle u završnu fazu svojih karijera i, zbog svega što su učinile noseći nacionalni dres, zaslužile su da ih završe najmanje kao dvostruke evropske šampionke.

"Za ovu našu generaciju, priča se završava na prvi način. Sada igramo utakmicu u kojoj nemamo šta da izgubimo. Imamo zagarantovanu medalju", zaključila je Sonja Vasić.

Poslednji izazov biće i najteži do sada, ali ako je neko pokazao da može da savlada sve prepreke, onda su to srpske kraljice.

RTS

Komentari