ĆAVI GURA BARSINU DECU, ALI MU TREBA MENTOR ZA "VRTIĆ"! Kavani prva meta, tu su i Aspilikueta i Onana?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ĆAVI GURA BARSINU DECU, ALI MU TREBA MENTOR ZA "VRTIĆ"! Kavani prva meta, tu su i Aspilikueta i Onana?!

Povratkom Đoana Laporte na mesto predsednika Barselone, Katalonci su se ponovo okrenuli mladim fudbalerima. Za razliku od svog prethodnika Đosepa Bartomeua, koji je trošio ogroman novac na pojačanja - primera radi, kupovine Kutinja, Dembelea i Grizmana plaćeni su šestocifrenim iznosima - Laporta ohrabruje trenere da koriste igrače iz čuvene La Masije.

Da taj izvor još nije presušio, piše Mozzartsport, iako je u jednom momentu tako delovalo, potvrđuje podatak da su Ronald Kuman i njegov naslednik na klupi Ćavi Ernandez ove sezone koristili najviše igrača do 20 godina u najjačim evropskim ligama. Čak devetoricu.

Možda taj broj ne zvuči impozantno, ali treba imati u vidu da je većina njih imala zapaženu minutažu, a nisu bili samo puki učesnici nekog meča u završnim minutima.

Erik Garsija i Gavi su postali standardni prvotimci. Prvi je sakupio već 1.185 minuta od mogućih 1.800, a drugi 1.069. Prati ih Niko Gonzales sa 787, a jasno je da bi Pedri (310) i Ansu Fati (366) bili takođe standardni da nisu imali probleme sa povredama.

Korišćeni su još Jusuf Demir (286 minuta), Abde Ezalzuli (131), Aleks Balde (115) i Ilaiš Moriba (45). Svi osim Garsije, koji ima 20 godina,i dalje su tinejdžeri.

Dugo je Barselona bila prepoznatljiva po igračima iz sopstvenog pogona, ali dok pomenuti mladići ne stasaju, jasno je da će Ćaviju biti potrebni igrači s iskustvom da ih vuku napred. Dovoljno je pogledati tabelu Primere, na kojoj se ekipa sa Kamp Noua nalazi na sedmom mestu sa 13 bodova manje od vodećeg Reala, uz meč manje. Ili tabelu Lige šampiona, u kojoj Katalonci u sredu moraju da savladaju Bajern u Minhenu kako bi prošli u osminu finala.

Svesni da su im potrebna pojačanja, legendarni kapiten i klupsko rukovodstvo pokušaće da već tokom zime privuku neka zvučna imena na severoistok Španije. Doduše, ne odmah, već da ih "rezervišu" za leto kada im isteknu ugovori u trenutnim klubovima. Poznato je da finansijsko stanje nije dobro, pa će stoga Ćavi morati da se uzda u svoj autoritet iz igračkih dana, kao i pregovaračke sposobnosti direktora Matjea Alemanija.

Izdvojiće Katalonci i određeni novac, navodno su spremni da plate za transfer Danija Olma iz Lajpciga ili Artura Kabrala iz Bazela ili Ferana Toresa iz Mančester Sitija ili Entonija Marsijala iz Mančester Junajteda. Pominjao se i Junajtedov Džesi Lingard, Milanov Frenk Kesi, Čelsijev Antonio Ridiger, ali sve je to još na dugom štabu.

Mnogo veće šanse Barselona ima s igračima kojima ističu ugovori, a među njima Mundo Deportivo navodi Cezara Aspilikuetu, Edinsona Kavanija, Andreasa Kristensena i Andrea Onanu.

Mozzartsport


Komentari