BUKTI BRUTALAN RAT ZVEZDE I PARTIZANA! SAMO DEKI I SAVO MOGU DA ZAUSTAVE LUDILO! Ovde neće biti pobednika, ima li šanse za primirje pre nego što bude kasno?!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • BUKTI BRUTALAN RAT ZVEZDE I PARTIZANA! SAMO DEKI I SAVO MOGU DA ZAUSTAVE LUDILO! Ovde neće biti pobednika, ima li šanse za primirje pre nego što bude kasno?!

Samo ćorav, ili gluv, ne primećuje da je poslednjih dana otpočeo rat između Crvene zvezde i Partizana. I to na više frontova, pre svega fudbalskom i košarkaškom.

Nisu to više, piše za Maxbetsport Aleksandar Ostojić, kao prethodne dve godine, međusobna peckanja i razmena saopštenja između Zvezdana Terzića i Nebojše Čovića (s jedne) i potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića s druge strane. Njegov analizu prenosimno u celini!

Sa ličnih uvreda i citiranja narodnih poslovica prešlo se na Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani. Već pomenuti Vuletić, profesor pravnih nauka, potvrdio je da je Partizan spremuio tužbu koju će poslati u Lozanu, a zbog odluke Fudbalskog saveza Srbije da se, zbog pandemije, domaće fudbalsko prvenstvo skrati i odigra bez plej-ofa. U tako skraćenoj verziji Crvena zvezda je osvojila svoju 31. titulu, ali iz Partizana poručuju da to neće proći! Pokušaće da na međunarodnoj arbitraži obore odluku FSS, a glavni argument im je da nigde u Evropi fudbalsko prvenstvo nije bilo skraćeno. Ili je prekinuto, ili je završeno bez gledalaca, ali skraćeno - nigde. Biće to druga tužba Partizana ovom sudu u Lozani. Prva još nije rešena, a odnosi se na Zvezdinu titulu iz 1946. Fudbalski savez Srbije odbacio je žalbu Partizana, i pripisao titulu za tu godinu crveno-belima, ali u Humskoj se nisu pomirili sa tim.

Fudbalski rat je nastavljen još većom žestinom na košarkaškom polju. I to ne prelascima Korija Voldena i Nemanje Dangubića u rivalski klub, nego ofanzivom Partizana da se iz ABA lige izbaci FMP iz Železnika!

Odavno je poznato da je FMP filijala Crvene zvezde, i da je Nebojša Čović neformalni gazda oba ova kluba. To godinama nije nikakva tajna, ali zašto je ta stvar baš ovog leta izvučena iz fioke, i postala predmet spora? Jedini logičan razlog je taj što je u ABA ligi takmičenje zbog pandemije prekinuto, i nije nastavljeno. A u trenutku prekida, jedno kolo pre kraja lige, Partizan je bio prvi na tabeli, i trebalo je da u plej-ofu do kraja ima prednost domaćeg terena.

Na sednici na kojoj se glasalo šta uraditi sa prvenstvom Partizan je bio za to da se ono nastavi bez gledalaca, a Zvezda da se poništi. Većinom glasova ostalih klubova (i FMP-a), prihvaćena je Zvezdina varijanta, što je Partizan silno povredilo. Pre svega jer je onemogućen da osvoji titulu koja mu je bila na dohvat, i da kao šampion ABA lige dogodine igra Evroligu. Umesto toga, Evroligu će (ponovo) igrati Crvena zvezda, u trenutku prekida ABA lige trećeplasirana na tabeli.

U okviru ofanzive protiv komšijskog kluba, Partizan je tražio ne samo da se FMP izbaci iz lige, nego i da njegov predstavnik Zoran Tošković ne bude izabran za predsednika ABA lige. Istina je da je Toškovića na to mesto kandidovao FMP, kao što je istina i da je Tošković predstavnik Crvene zvezde u Košarkaškom savezu Beograda. I da kao advokat u brojnim sporovima zastupa crveno-bele. Sednica na kojoj je trebalo izabrati predsednika ABA lige (sa jednogodišnjim mandatom) prekinuta je, ali nisu prekinuta međusobna optuživanja crveno i crno-belih. Na tvrdnju Partizana da je on u isto vreme predsednik i Crvene zvezde i FMP, Nebojša Čović je u svom stilu odgovorio: - Jeste, ja inače puštam kišu. Pravo da vam kažem, život je toliko kratak da nemam vremena da se bavim nebitnim ljudima.

U takve ljude je sigurno svrstao već pomenutog Vuletića, koji mu je brzometno odgovorio: po njegovim rečima, nije kriv Čović nego novinar koji je sa njim razgovarao! Dakle, po oprobanom receptu - udri po novinaru! Jasno je da je rat u toku, i da se na ovome neće zaustaviti. I dok je na relaciji naša dva kluba i Fudbalskog saveza na sceni neka tiha kohabitacija, u kojoj Slaviša Kokeza i Marko Pantelić imaju protivtežu u vidu Nenada Bjekovića i Ljubiše Tumbakoviča, pa ta osovina nekako amortizuje udare i iz Humske, i iz Ljutice Bogdana, u košarci je druga situacija. U fudbalu su svi nekako namireni, dok se u košarci glođe jedna jedina koska koja je sve tanja i sa koje više skoro da nema šta da se oguli. Zato su valjda i strasti jače, uzavrelije.

Samo jedno je u ovom trenutku sigurno: u ovom ratu neće biti pobednika! Kako god da međunarodni sud u Lozani odluči, ako uopšte bude odlučivao i mešao se u ove naše sporove, jedna strana će priznati presudu, a druga neće. Isto će se dešavati šta god da se odluči na sednicama i skupštinama košarkaške ABA lige. Usuđujem se da kažem da je ovo rat ljudi neostvarenih ambicija. Lično, uz najbolju volju, ne mogu da se setim kakav je fudbaler bio Vladimir Vuletić, ili kakav košarkaš je bio Zoran Tošković. Ali zato vrlo dobro znam kakvi su asovi bili jedan Dejan Stanković i jedan Savo Milošević. Dva sportska džentlmena koji nikada nisu bili, niti će biti u ratu. Ako neko može da potpiše "primirje", to su njih dvojica. Nije teško oslušnuti šta oni pričaju. Ili je to, možda, najteže od svega?

Maxbetsport


Komentari