GUROVIĆ NEMA DILEMU: OVI AMARI SU ZRELI DA IH TUČEMO 20 RAZLIKE! Orlovi nisu ni blizu maksimuma, trenutno su na 60-70 odsto!

    foto: FIBA/Fotoilustracija
    Podeli
  • GUROVIĆ NEMA DILEMU: OVI AMARI SU ZRELI DA IH TUČEMO 20 RAZLIKE! Orlovi nisu ni blizu maksimuma, trenutno su na 60-70 odsto!

Euforija u Srbiji. Posle prve faze Mundobasketa svi pričaju o “orlovima”. I po kladionicama, četa Aleksandra Đorđevića približila se, činilo se, nedodirljivim Amerima. Ova generacije je osvojila svetsko, evropsko i olimpijsko srebro. Da li je vreme za zlato u Kini?

Portal Maxbetsport o šansama Srbije da se dokopa novog svetskog zlata, ali I o obračunu sa Amerikancima pričao je sa Milanom Gurovićem. Njihov razgovor prenosimo u celini! Proslavljeni košarkaški as Milan Gurović oduševljen je igrama srpske selekcije na Mundobasketu. Nekada je popularni “Čiča” punio trojkama Amere u onom epskom četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu pre 17 godina. On veruje da je došlo vreme da se ponovi uspeh iz 2002. godine.

“Utakmice sa Angolom i Filipinama neću ni da komentarišem. Protiv Italije se videlo da je ekipa spremna, da je hemija u timu odlična. Đorđević je igrao sa svih 12 igrača, držao je ritam svih 40 minuta. Na svakoj poziciji imamo dva, tri dobra igrača. Odbrana nam je bila odlična, napad raznovrstan, izbalansirana igra i spolja i ispod koša. Mislim da nismo još ni blizu maksimuma, da imamo mnogo rezervi, da smo trenutno na 60 do 70 odsto mogućnosti. Podseća me ova generacija na onu našu iz Indijanapolisa. Niko nije epizodista u svojim klubovima, svi su nosioci igre, od Jokića, Bogdanovića, Bjelice, do Vase Micića koji je odveo Efes na F4 Evrolige. Nosioci igre su u najboljim godinama. Ja sam večiti optimista, siguran sam da je došlo vreme za reprizu Indijanapolisa”, rekao je Gurović.

Kako ste videli Jokića na ovom šampionatu?

“On je fenomen, on se igra košarke. Sve deluje lako, kad on uzme loptu. On je plejmejker zarobljen u telu centra. Nije neki atleta, ali ima kompjuter u glavi. Verujem da i on nije ni blizu maksimuma, da će tek da pokaže šta zna.

Svi pričaju o triju iz NBA – Bogdanoviću, Jokiću i Bjelici. Koga vidite od ostalih kao “iks” faktor?

“Verujem da će u nastavku šampionata Vasa Micić i Vladimir Lučić da iskoče u prvi plan.

Mnogo se priča o dvoboju Srbija – SAD. Amerikanci su jedva slomili otpor Turske u utorak. Možemo li da parirano četi Grega Popoviča u eventualnom finalu?

“Gledamo sam tu utakmicu. Nisu Amerikanci, dobili nego su Turci izgubili. Uplašili su se, uvukao se neki strah kod njih, promašili su neka slobodna bacanja. Amerikanci mi ne ulivaju poverenje. Mislim da je ovo prosečna ekipa. Ova utakmica može malo da utiče da se skupe, da uvide da nisu nepobedivi. Ipak, smatram da su zreli da ih pobedimo sa 20 razlike, ako dođe do tog toliko željenog meča. Nisu slučajno poraženi od Australijanaca u pripremnom periodu. Ubeđen sam da ih dobijamo.

U narednoj rundi, Srbija igra sa Portorikom i Španijom. Može li “furija” da nam parira?

“Španci su iskusna ekipa, ne treba ih otpisati. Vidim da su se mučili sa Iranom, jedva ga dobili. Imaju Gasola mlađeg, Ljulja, iskusne košarkaše.

Kako ste videli ostale reprezentacije?

“Grčka me je neprijatno iznenadila porazom od Brazila. Aca Petrović je uspeo da zaustavi Adetokumba. On je strašan igrač u polukontri, tranziciji, ima neverovatno fizičke predispozicije, ali je “kamenac”. Nema šut i to su Brazilci iskoristili. Mislim da Australija može daleko, da je ona favorit iz senke. Ipak, ponavljam, Srbiju vidim na tronu u Kini”,zaključio je Gurović.


Komentari