IVON ANDERSON: VERUJTE MI JA SAM SRPKINJA! MA, VERUJEMO TI DEVOJKO, KAKO PEVAŠ HIMNU I GINEŠ ZA NAŠ DRES TI SI... Mnogi bi mogli da nešto nauče od tebe!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • IVON ANDERSON: VERUJTE MI JA SAM SRPKINJA! MA, VERUJEMO TI DEVOJKO, KAKO PEVAŠ HIMNU I GINEŠ ZA NAŠ DRES TI SI... Mnogi bi mogli da nešto nauče od tebe!

Sjajna devojka koja zaista voli našu zemlju i nije slučajno zaigrala pod srpskom zastavom

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Eurobasketu, čak četvrto odličje u poslednjih pet godina pod palicom Marine Maljković!

U timu imamo velike majstore poput Sonje Vasić, neverovatne borce kao što je Jelena Bruks, ali i jednu Amerikanku koja kao da je naša! Ivon Anderson je obukla dres Srbije i pokazala iskren odnos prema grbu, baš kao i njena prethodnica Danijel Pejdž, premda su mnogi bili skeptici.

Kao što je Danijel postala "Danijela" i pomogla Srbiji da osvoji zlato na Eurobasketu 2015. godine, tako je i Ivon za nas sada "Ivona" i donela je još jedno najsjajnije odličje.

Ne samo da je odlično igrala tokom čitavog Evropskog prvenstva, tokom kog je beležila 14 poena (drugi najbolji strelac Srbije) i 2,5 asistencija po meču, nego je dres "orlova" shvatila maksimalno ozbiljno i borila se kao da je rođena i odrasla u Beogradu.

Debitovala je prošle godine za Srbiju i prvo nam pomogla da se kvalifikujemo na Eurobasket, poslavši tom prilikom lepe reči o našoj zemlji.

"Bog me je blagoslovio više nego što sam ikada mogla da sanjam! Izuzetno sam zahvalna na ovoj prilici da predstavljam jednu veliku naciju - Srbiju! Srećna sam što se borim zajedno sa saigračicama i igram za trenera kome verujem i koga neizmerno poštujem. Obećavam vam da ću dati sve od sebe za Srbiju", glasila je njena sjajna poruka koju je ispoštovala.

31-godišnja organizatorka igre je rođena u Arkanzasu, išla je na Teksas koledž, ali nakon što nije dobila pravu šansu u SAD - preselila se u Evropu.

Igrala je za mnoge klubove, ali joj je saradnja u Galatasaraju sa Marinom Maljković promenila karijeru, pa je baš na njen nagovor pristala da igra za Srbiju. Ispostaviće se, bio je to plodonosan potez za obe strane, iako je bilo negativnih reakcija poput ružnog tvita Milice Dabović.

Objašnjavala je potom Milica Dabović da njen tvit "nije bio rasistički", da se možda nesrećno izrazila i da je htela da poruči da nije za strance u reprezentaciji kad imamo talente.

"Ne mogu da se kajem, jedino da sam to malo bolje sklopila. Bilo je tu više ljudi koji su me podržali. Oni te već osude iako meni nije palo na pamet da će to tako da zvuči. Proglase me rasistom, pa mi još vređaju dete... Meni nije bilo ni na kraj pameti da ja nju uvredim nju, videla sam da je donela pobeda. Ja nisam uopšte pomislila da će da izazove takav haos i da će da me proglase rasistom. Meni je žao što narod traži dlaku u jajetu", pričala je Milica Dabović u jednoj emisiji nakon skandala koji je odjeknuo u srpskoj javnosti.

Srećom, to je bila jedina negativna stvar koja se mogla čuti o Ivon Anderson koja je omiljena u svlačionici Srbije, a i ponosna je što je "postala Srpkinja".

Tako se pre nekoliko meseci na okupljanju reprezentacije pojavila u genijalnom duksu "Verujte mi, ja sam Srpkinja", koji na sjajan način pokazuje da je prihvatila naš mentalitet, ali i humor pošto najviše volimo da se šalimo na naš račun.

Zanimljivo je da joj je otac poznati koledž trener Majk Anderson, uz kog je zavovela košarku od malih nogu, a Srbiju je prvi put posetila u sezoni 2016/17 sa Galatasarajem i nije u tom trenutku ni pretpostavljala da će jednoga dana pevati našu himnu "Bože pravde".

Zagrlila je devojke na podijumu i iz sveg glasa zapevala državnu himnu, pokazavši još jednom koliko joj je stalo do Srbije i da to za nju nije samo posao.

"Bio je definitivno izazov da naučim srpski za tako kratko vreme koliko sam bila sa ekipom, pogotovo posle nastupa u Italiji, gde sam takođe u fazi italijanskog jezika. Dve reči koje sam naučila i koje koristim od kada sam se vratila u Italiju su 'hvala' i 'dobro'", pričala je Ivon Anderson u novogodišnjem intervjuu za MONDO.

Očigledno je da je u međuvremenu naučila još dosta srpskih reči, a nadamo se da će ih biti još više, kao i da ćemo je u Tokiju slušati dok peva "Bože pravde".

Arena

Komentari