CVETKOVIĆ: TREBA DOVESTI BORIČIĆA IZ ODBOJKE DA SREDI RUKOMET! Selektore na test inteligencije – ili su glupi, ili su ludi…

    foto: Printskrin
    Podeli
  • CVETKOVIĆ: TREBA DOVESTI BORIČIĆA IZ ODBOJKE DA SREDI RUKOMET! Selektore na test inteligencije – ili su glupi, ili su ludi…

Cvele je “ovakav”, Cvele je “onakav”… Sa Jovicom Cvetkovićem na klupi nacionalnog tima jednom smo bili osmi na SP i jednom smo prošli grupu na EP. Sada bi i to bila premija za naš reprezentativni muški rukomet. Na poslednja dva velika takmičenja, naime, ostvaren je očajan rezultat – 18. na SP i eliminacija već posle prvog kruga EP.

– I pre početka sam znao kako će da bude. Kako radiš tako i prolaziš. U sportu mora da postoji neko trpljenje, period kada treba da se radi i stvara, ali kod nas se ništa ne stvara. Nemamao šta da čekamo, mi samo sve više propadamo. Kad sam ja vodio reprezentaciju niko nije bio zadovoljan plasmanom među 12, a sada ne možemo da budemo ni među 16 ekipa – rekao je za Maxbetsport bivši selektor “orlova” Jovica Cvetković .

Posle poraza od Crne Gore raspršene su sve nade?

– Nisam ništa očekivao od meča sa Crnom Gorom. Šta bi bilo da smo pobedili? Sve ono što ne valja mi ćemo da gurnemo pod tepih i zadovoljimo se jednom pobedom. Ne postoji strategija šta treba da se uradi da bi bilo bolje.

Očekujete li smenu, ili ostavku Peruničića, neko novo rešenje na mestu selektora?

– Perun? Nema tu novo rešenje. Selektori koji prihvataju da to budu sada, bez prave saradnje sa Savezom, treba odvesti na test inteligencije. Ili su glupi, ili su ludi. Riba smrdi od glave. Ništa se ne radi dobro. Iz rukometa treba da budu oterani svi oni koji rukovode ovim sportom. I da zamolimo gospodina Boričića, koji je od naše odbojke stvorio svetsku velesilu, da dođe na dve godine i napravi nešto od rukometa. Kod nas su samo ljudi koji nemaju kredibilitet, kako, onda, mogu da donesu ištao dobro.

Da li su moguće bilo kakve promene?

– Da li će nešto da se promeni zavisi i od vas novinara. Da li ćete da zaćutite posle nedelju dana ili nećete, pa će da se krene s mrtve tačke. Ovo je inicijalna kapisla da se nešto dobro napravi. Ako se i sada prećuti, onda će rukomet da postane definitivno bivši sport. Neka se gospoda povuku, to bi bilo najpoštenije. Da napravimo “prelaznu vladu” da pokušaamo da zajedničkim snagama nađemo prava rešenja.

Kako komentarišete igre “orlova” u Gracu?

– Mi stalno pružamo otpor savremenom rukometu. I dalje postoji taktika u napadu i odbranu, ali ne postoji taktika u polukontri, taktika vraćanja iz napada. Mi ne igramo kontru planski, već stihijski, onda i ne možemo da izađemo na kraj sa protivnicima. Ništa ne izmišljam, to se vidi.

Možda će opet da se pominje neki stranac na mestu selektora, ali o toga na kraju neće da bude ništa?

– Neće stranac da napravi više od bilo kog od nas ako nema plana, prave saradnje rukovodstva RSS i selektora, odnosa prema igraičma koji mora da bude drugačiji. Igrači nisu koncentrisani na ono što je njiihov posao, da daju sve od sebe i sprovode zamisli trenera. U poslednjih pet-šest godina oni odlučuju o taktici, gde će da se spava… Najveći problem je što igrači odbijaju da igraju za reprezentaciju. Jednostavno, kod nas je to hoću-neću, to stvara javašluk. To se meni dešavalo kad sam bio selektor. Druge selekcije nemaju taj problem, mi imamo. Ja to nisam rešio, ali to ne rešavam ja, već Savez.

U čemu vidite problem kad je njihovo odbijanje u pitanju?

– Ti igrači imaju nacionalno priznanje, oni moraju da se odazovu pozivu sve dok igraju rukomet za svoje klubove. To je nepošteno prema otadžbini i onome što im je omogućila – odgovorio je Cvetković.


Komentari